Erişilebilirlik

'Irak'ta İşkence Ürkütücü Boyutlarda'


Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta Amerikan birlikleriyle işbirliği yapan yerel güvenlik güçlerinin mahkumlara işkence yaptığını duyurdu.

Af örgütü bugün yayınladığı raporda, Irak’ta insan hakları ihlallerinin ürkütücü boyutlara ulaştığına dikkat çekiyor.

Raporda Irak güvenlik güçlerinin işlettiği hapishanelerde mahkumlara dayak atıldığı, elektrik verildiği ve bazılarının işkence altında öldüğü belirtiliyor. Aynı rapor binlerce Iraklının haklarında suçlama olmadan ve kendilerini savunma hakkı verilmeden hapsedildiklerini kaydediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ın daha ciddi şiddet olaylarına sürüklenmemesi için, ülkedeki çok uluslu kuvvetin ve Irak hükümetinin, insan haklarına gereken önemi vermesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

'Uygulamalar Hoşnutsuzluğu Körükleyecek'

Bugün yayınlanan Uluslararası Af Örgütü raporunda, Iraklı mahkumların temel haklardan mahrum bırakıldığı; insanların gelişi güzel hapsedildikleri belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü avukatlarından Claudio Cordone, insan hakları ihlallerinin Amerikalı ve Iraklı yetkililerin mevcut sorunlarına bir yenisini eklediğini söylüyor: "İnsanların haksız yere tutuklanmaları veya yargılanmadan hapsedilmeleri politikasından vazgeçmeliyiz. Tutuklulara kendilerini savunmaları için fırsat tanınmıyor. Davalar gözden geçirilmiyor. Bütün bunlar kağıt üzerinde yapılıyor. Bu hem ilke olarak yanlış hem de yasalara aykırı. Ayrıca bu uygulamalar halk arasında hoşnutsuzluğu körüklüyor."

Raporda, Kasım ayı itibariyle Irak’ta 14 BİN tutuklu bulunduğu belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, bu tutukluların bazıları, haklarında hiçbir resmi suçlama bulunmazken, en az iki yıldır hapishanede tutuluyor.

Af Örgütü, ayrıca Iraklı askerlerin tutuklulara işkence yaptığını belirtiyor. Raporda, güvenlik güçlerinin, tutuklulara elektrik verdiği; bazılarını dövdüğü bazılarının da gözaltındayken öldüğü vurgulanıyor.

Amerikan ordusu, Iraklı mahkumlara, tutukluluk gerekçelerini belirten bir belge verildiğini; ve tutukluluk durumlarının her üç ayda bir gözden geçirildiğini açıkladı. İngiliz ordusuysa, herhangi bir kişinin tutuklanmasından en geç 24 saat sonra, Uluslararası Kızıl Haç Örgütü’nün haberdar edildiğini duyurdu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG