Erişilebilirlik

Bush Güney Asya Turunu Tamamladı


Başkan Bush, Amerika ile Pakistan’ın terörle savaşta işbirliği ve stratejik ortaklığı sürdürmede kararlı olduklarını açıkladı.

Bush, bu açıklamayı bugün İslamabad’da Pakistan devlet Başkanı Pervez Müşerref yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı.

Bush, görüşmede el-Kaide örgütünü yenilgiye uğratma konusunu ele aldıklarını ve en iyi yolun “iyi istihbarat” olduğu görüşünde birleştiklerini söyledi.

İki lider, görüşmede Pakistan’daki demokratik reformlar dahil bir dizi konuya değindiklerini de açıkladı. Başkan Bush, Pakistan’ın geleceğinin demokrasi olduğunu söyledi.

Bush: Pakistan'ın İşbirliği Önemli

Başkan Bush, basın toplantısında soruları yanıtlarken terörle mücadelede Pakistan’ın işbirliği yapmasının son derece önemli olduğunu vurguladı:

Bush, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, 11 Eylül 2001’den sonra halkı için cesur bir karar aldığını ve teröristlerle savaşmayı seçtiğini söyledi.

Pakistan Devlet Başkanıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Bush, Pakistanlı askerlerin Afganistan sınırında el-Kaide liderlerine karşı operasyonlar düzenlediğini belirtti. Örgüt, Pakistan’ın batı sınırında faaliyetlerini hala sürdürüyor. Ancak Bush, Müşerref ’in kararlı bir lider olduğunu dile getirdi.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in Amerika’ya destek vermesi, ülkesinde sert bir şekilde eleştiriliyor. İslamcı militanlar Müşerref’e birkaç kere suikast girişiminde bulundu – ve Bush’un ziyareti sırasında geniş çaplı protesto gösterileri yapıldı.

Bush’un İslamabad’a varmasından bir gün önce de, Karaçi kentindeki Amerikan Konsolosluğuna bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir Amerikalı diplomatın yanı sıra 3 Pakistanlı hayatını kaybetti. Müşerref, saldırıdan üzüntü duyduğunu; ancak yılmayacağını söyledi. Müşerref, Amerika’yla Pakistan’ın terörle mücadelede ortak olduklarını kaydetti.

Pakistan’la ilişkilerinde hassas bir denge kurmaya çalışan Başkan Bush, terörle mücadelede verdiği destekten ötürü Müşerref’e teşekkür ederken, aynı zamanda Pakistan’da demokratik reform yapılması çağrısında da bulundu.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, iktidara 7 yıl önce askeri darbe yaparak gelmişti. Müşerref, Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa sözü vermesine rağmen henüz bu yönde adım atmadı. Bir gazetecinin demokratik reformlarla ilgili sorusu üzerine, General Müşerref, Pakistan’da kendi döneminde “demokrasinin temellerinin atıldığını” savundu.

Bush – Müşerref zirvesinde ele alınan diğer konular arasında İran’ın nükleer programı ve Pakistan - Hindistan ilişkileri ve Keşmir sorunun çözümü de vardı.

Bush, Hindistan Başbakanı Manmohan Sing’le Müşerref’in sorunu çözme girişimlerinin sonunda başarılı olacağını inandığını söyledi.

XS
SM
MD
LG