Erişilebilirlik

Belçikalı Bakanlardan Açıklama


Sabancı Center suikasti sanıklarından Fehriye Erdal’ın kendisini 24 saat izlemekle görevli toplam 32 kişilik gizli istihbarat ekibine karşın izini kaybettirmeyi başarması üzerine Belçikalı bakanlar açıklama yapmak zorunda kaldı. İçişleri Bakanı Patrick Dewael ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, Erdal’ın 28 Şubat’ta Bruges Mahkemesi tarafından alınan karara kadar “özgür” ve “masum” biri olduğunu ancak bu karardan sonra “terörist” olarak tanımlandığını söyledi.

Dewael, Erdal’ın kendisinden beklenenleri kaçtığı güne kadar hep yaptığını anlattı ve “Mahkeme kararına kadar silahsızdık. Duygularıma dayanarak karar alamazdım. Elimde, adli açıdan önlem almamı sağlayacak silah yoktu” dedi. İki bakan da teröristin istediği gibi evden çıkabileceğini ve çıktığını, sadece polise bilgi vermesi gerektiğini, istediği takdirde Belçika’dan da ayrılabileceğini, engellenemeyeceğini ancak bunu yapmadığını anlattı.

“Özgür” olduğu belirtilen teröristin neden izlendiği sorusunu yanıtlayan bakanlar, bunun “kamu güvenliği gereği” yapıldığını belirttiler. Onkelinx, istihbarat servisinden ayrıntılı rapor istediğini, bu raporun kendisine ulaştığını, servisin çalışmaları konusunda soruşturma açtırdığını söyledi.

Erdal’ın tüm dünyada arandığını söyleyen bakanlar, yakalandığı ülkenin Erdal’ı Belçika’ya veya Türkiye’ye iade edebileceğini, bu kararı da dosyaları tartarak verebileceğini söyledi. Onkelinx, Belçika’nın Erdal’ı Türkiye’ye iade etmesi olasılığına ilişkin bir soruyu da “Yeni unsurlar var. Erdal artık bir terörist. DHKP-C terör örgütü. Türkiye’de ölüm cezası yok. Belçika adaleti bu unsurları değerlendirecektir” dedi. Bakanlar, adli süreç sona ermediği için DHKP-C’nin Brüksel’deki temsilciliğinin şimdilik kapatılmayacağını ifade etti. Dewael ve Onkelinx gelecek hafta, konuya ilişkin olarak Belçika Parlamentosu’nu bilgilendireceklerini duyurdular.

Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht de İspanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü Erdal konusunda telefonla aradı. De Gucht, görüşmede Fehriye Erdal’ın bulunamaması konusunda Bakan Gül’e “bilgi verme zorunluluğu hissettiğini” belirterek, “Erdal’ın en kısa zamanda, ve mutlaka yakalanacağı” mesajını verdi. De Gucht’ün Gül’e olayı şahsen takip ettiğini ilettiği bildirildi.

XS
SM
MD
LG