Erişilebilirlik

'Nükleer İşbirliği Anlaşması Hazır'


Amerika ve Hindistan, aylar süren görüşmeler sonrasında, nükleer alanda işbirliğini öngören anlaşma üzerine uzlaşıya vardı.

Nükleer işbirliğiyle ilgili anlaşma, Yeni Delhi’yi ziyaret eden Başkan Bush’un Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’le yaptığı basın toplantısında duyuruldu.

İki tarafın da anlaşmaya varmak için karşılıklı olarak büyük çaba sarfettiğini söyleyen Bush, anlaşmanın Amerika ve Hindistan’a getireceği yararlar konusunda Amerikan Kongresi’ni ikna etmek için her türlü gayreti göstereceğini söyledi.

Bush, anlaşmanın, Hindistan’a, artan enerji açığını nükleer santrallerle kapatma konusunda büyük kolaylıklar getireceğini söyledi.

Anlaşma, sivil amaçlı nükleer tesislerini Birleşmiş Milletler denetimine açmasını öngörüyor. Bunun karşılığında, Yeni Delhi, nükleer bir güç olarak tanınıyor ve Amerika, Fransa gibi ülkelerin Hindistan’a sivil amaçlı nükleer teknoloji satması kolaylaştırılıyor.

Bu arada Başkan Bush’un Hindistan ziyaretini protesto eden binlerce kişi bugün başkent Yeni Delhi’de bir gösteri düzenledi. Sol partilere mensup milletvekilleri de meclis binasında Başkan’ın ziyaretini protesto etti.
XS
SM
MD
LG