Erişilebilirlik

Karaçi'de Bombalı Saldırı: 4 Ölü


Pakistan’ın Karaçi kentindeki Amerikan Konsolosluğu yakınında düzenlenen bombalı intihar saldırısında aralarında bir Amerikalı diplomatın da bulunduğu 4 kişi öldü.

Pakistanlı yetkililer, saldırganın bomba yüklü aracını Amerikalı diplomatın aracına çarptırdığını açıkladı.

50’yi aşkın kişinin de yaralandığı olayda iki araç havaya uçarken, çevredeki 10 kadar araç da zarar gördü.

Saldırı, Amerikan konsolosluğu binasının 20 metre ötesinde bulunan ve yine bir Amerikan işletmesi olan Marriott Otel’in park yerinde düzenlendi.

Başkan Bush saldırıyı kınadı ancak hafta sonu Pakistan’a yapacağı ziyareti iptal etmeyeceğini açıkladı.

Bush: 'Pakistan'a Gideceğim'

Başkan Bush, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile düzenlediği ortak basın toplantısındasoruları yanıtlarken Karaçi’deki saldırıya da değindi: “Teröristler ve katiller, benim Pakistan’a gitmemi engelleyemezler.”

Bush, Cumartesi sabahı İslamabat’a giderek, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile görüşecek.

Pakistan polisinin verdiği bilgiye göre, bir intihar eylemcisi, bomba yüklü aracını Amerikan Konsolosluğuna ait bir araca çarptı. Ancak patlamanın nedeni ile ilgili resmi soruşturma halen sürüyor.

Patlama sonucu en az 10 araç hasar gördü, Amerikan Konsolosluk binasının ve yakındaki bir otelin pencereleri kırıldı.

Başkan Bush, saldırıda bir Amerikalı diplomatın öldüğünü doğruladı: “Dışişleri Bakanlığında çalışan bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişinin ailesine, Amerika adına, başınız sağ olsun diyorum.”

Bush, saldırıda ölen çok sayıda Pakistanlı için de üzüntüsünü dile getirdi. Saldırıda, Konsoloslukta çalışan bir Pakistanlının da öldüğü bildiriliyor.

Yazılı bir açıklama yapan Pakistan hükümeti, saldırıyı sert bir şekilde kınadı.

Karaçi’deki Amerikan Konsolosluğuna 2002 yılında da benzer bir saldırı düzenlenmişti. Bu saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. 2004’teyse, yine Konsolosluk binasının dışında bomba yüklü bir araç bulunmuştu; ancak polis, bombayı etkisiz hale getirmeyi başarmıştı.

Pakistan'da ve Bangladeş'te Operasyonlar

Bu arada Pakistanlı yetkililer, Afganistan sınırı yakınlarındaki bir terörist kampına operasyon düzenlediklerini bildirdi. Yetkililer, operasyonda yaklaşık 40 kadar yerli ve yabancı uyruklu militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Öldürülen militanlar arasında El Kaide bağlantılı Çeçen bir komutan da bulunuyor. Yarı özerk Kuzey Veziristan’daki operasyonda, çok sayıda silah ve yüklü miktarda patlayıcı madde ele geçirildi. Operasyonda bir asker ölürken, 12’si de yaralandı. Yetkililer, dün sabah erken saatlerde başlatılan operasyonun, Afganistan’a saldırı düzenledikten sonra geri dönen militanları hedef aldığını söyledi. Bu arada görgü tanıkları, askeri helikopterlerin sivillerin yaşadığı evleri de hedef aldığını bildirdi, ancak bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Bangladeş’te ise bir dizi bombalı saldırıya karıştığı gerekçesiyle aranan İslamcı militan bir grubun lideri yakalandı. Yetkililer, Şeyh Abdur Rahman’ın, dün evinin 500 kadar polis tarafından kuşatılması üzerine teslim olduğunu bildirdi. Abdur Rahman’ın lideri olduğu grup, geçen yıl 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan 400 bombalı saldırıdan sorumlu tutuluyor.

XS
SM
MD
LG