Erişilebilirlik

Fehriye Erdal Belçika'yı Karıştırdı


Belçika’nın, Sabancı Center suikasti sanıklarından Fehriye Erdal’ın 1999’da yakalanmasından bu yana izlediği politikalar ve tüm uyarılara karşın sürdürdüğü uygulamalarla davayı yılan hikayesine döndürdükten sonra, bu kez de teröristin kaçışını kelimenin tam anlamıyla seyretmesi ülkeyi karıştırdı. Polis gözetiminde ev hapsinde tutulması gereken Erdal’ın elini kolunu sallayarak ve karar açıklanmadan önce kaçması ilgili bakanlıklarla güvenlik birimlerini karşı karşıya getirdi.

Erdal’ın firarı nedeniyle en fazla gerginliğin yaşandığı kurumlar ise İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı. Erdal’ın izlemede tutulduğu varsayılan ev, İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Bakanlık yetkilileri ise muhatabın Adalet Bakanlığı olduğunu dile getiriyorlar. Bunun nedeni ise Erdal’ı normal polis birimlerinin değil gizli servis elemanlarının “izlemesi” ve bu birimlerin de Adalet Bakanlığı’nın emrinde olması.

Hedefteki iki isim olan Adalet Bakanı Patrick Dewael ve İçişleri Bakanı Laurette Onkelinx’in açıklamalarına göre Erdal, 19 Şubat’ta yakın takibe alındı ancak 27 Şubat akşamı “gözaltında olması gereken evi polise bilgi vermeden” terketti. Erdal’ın evden, 6 yıl hapis cezası alan ve şu an tutuklu olan örgüt sözcüsü Musa Asoğlu’yla ayrıldığı belirlendi. Halen Bruges Cezaevi’nde olan Musa Asoğlu’nun polis tarafından sorgulandığı öğrenildi.

Hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarılan Erdal’ın izine Belçika’da rastlamayan güvenlik birimleri komşu ülkelerle de yoğun temas halinde. Bu bağlamda çzellikle Hollanda öne çıkıyor. Bunun nedeni ise örgüt lideri Dursun Karataş’ın 1999’dan bu yana bu ülkede gizlenmesi ve bu ülkede örgütün güçlü bir yapılanmaya sahip olması.

Yaşananlardan Belçika basını da oldukça rahatsız. Gazete ve televizyonlar Fehriye Erdal’ın kaçmasına ilişkin haberlere geniş yer verirken, istihbarat servisi ve güvenlik birimlerinin hataları üzerinde duruyor ve sorumluların belirlenmesini istiyor. Falaman bölgesi televizyonları önümüzdeki hafta Belçika Federal Meclisi’nde konuyla ilgili bir oturum düzenlenevileceği üzerinde duruyuorlar. Bu oturumun düzenlenmesi halinde hedefte yine içişleri ve adalet bakanları yer alacak.


XS
SM
MD
LG