Erişilebilirlik

Caferi'den Talabani'ye Cevap


Irak Başbakanı İbrahim Caferi, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Ankara ziyaretiyle ilgili gösterdiğe tepkiye, “ziyaretim hukuka uygun ve yasaldır” sözleriyle yanıt verdi.

Caferi beraberindeki heyetle birlikte resmi bir ziyaret için gittiği Ankara’dan bu sabah ayrıldı.

Irak’ta Şii-Sünni gerginliği sürerken Ankara Irak Başbakanı İbrahim Caferi ve beraberindeki heyeti ağırladı. Caferi bu sabah Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin Caferi’ye Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Ankara ziyaretiyle ilgili eleştirilerini hatırlatması üzerine Irak Başbakanı, hukuka uygun ve yasal bir ziyaret yaptığını söyledi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani dün yaptığı yazılı açıklamayla, ziyarete sert tepki göstermiş ve Caferi’nin Ankara’da yapacağı anlaşmaların Bağdat’ı bağlamayacağını söylemişti.

Dün radyomuza açıklama yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya milletvekili Mehmet Dülger ise, Talabani’nin bu tepkisini Kürtlerin, Türkler ile Şiiler arasındaki yakınlaşmadan duyduğu kaygıya bağladı.

Avrupa Kredi Konferansına katılmak üzere bu sabah Monaco’ya hareketinden önce açıklama yapan Başbakan Erdoğan’a da, Talabani’nin Irak Başbakanı’nın Ankara ziyaretiyle ilgili tepkisi hatırlatıldı. Erdoğan bunun üzerine, konunun Irak’ın iç işi olduğunu ve gerekli açıklamayı Irak Başbakanı Caferi’nin yaptığını söyledi.

Ankara’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendiğini söyleyen Irak Başbakanı İbrahim Caferi, temaslarının sonuçlarından memnun olduğunu da dile getirdi.

Caferi Ankara’da Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü.

Caferi, Kerkük ve anayasayla ilgili bir soru üzerine, Irak halkının birlik ve bağımsızlığını garanti altına alan anayasanın büyük bir titizlikle uygulanmasına devam edileceğini bildirdi. Anayasanın halkın onayıyla yürürlükte olduğunu hatırlatan Irak Başbakanı, hükümet’in kuruluşuna ilişkin bir soruyu yanıtlarken de partiler arası görüşmelerin devam ettiğini, hükümetin geniş tabanlı ve tüm kesimleri içine alan bir yapısı olacağını söyledi.

İbrahim Caferi dün Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından, ülkesindeki terör olaylarının hükümeti kurma çalışmalarını ve siyasi süreci olumsuz yönde etkilemeyeceğini söylemişti.

Ankara’da dün Caferi’yle yapılan görüşmelerde Şii-Sünni gerginliği sonucu ülkede bir iç savaş çıkmasından duyulan kaygılar dile getirildi. Irak Başbakanı Caferi ve Başbakan Erdoğan'ın, Irak’ta çıkan olayların mezhep çatışmasına neden olacak kışkırtmalar olduğu konusunda ortak görüşü paylaştıkları belirtildi. Türkiye ayrıca, Irak’ta tüm grup ve kesimleri temsil eden bir hükümetin kurulmasının önemine dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG