Erişilebilirlik

1 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Irak’ta iç savaşın tek alternatifinin Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin katılımıyla oluşturulacak bir ulusal birlik hükümeti olduğunu yazıyor. Ancak gazete, Samara kentinde geçen hafta Şiilerin kutsal saydığı Askeriye Camii’ne yönelik bombalı saldırının ardından böyle bir hükümetin kurulma olasılığının azaldığını belirtiyor:

"Eğer bir iç savaş çıkarsa bunun ilk kurbanı masum Şii ve Sünni siviller olacaktır. Böyle bir savaşın etkileri Irak’ın sınırları dışında da hissedilecektir. Güneydeki Şiiler, İran’ın siyasi yörüngesine girecektir. Kuzeydeki Kürtler ise bağımsızlık ilan edecek ve bu da muhtemelen Türkiye’nin müdahalesine yol açacaktır. Ülkenin orta ve batı bölgeleri ise teröristler için bir sığınak haline gelecektir. Irak’ın seçilmiş liderleri, hala ülkelerini kurtarma imkanına sahip. Irak’ı kurtarmak istediklerini hemen göstermeleri gerekiyor. Zaman giderek azalıyor."

Başkan Bush’un Hindistan gezisine ilişkin yorumlar da sürüyor. USA Today, Güney Asya ve Ortadoğu’da nükleer silahlanma yarışının hız kazandığını belirtiyor ve 21. yüzyılın en önemli sorununun, nükleer silahların teröristlerin eline geçmesinin önlenmesi olduğunu savunuyor. İran ve Pakistan’ın fanatik İslamcı örgütlerle ilişkisine dikkat çeken gazete, buna karşılık Hindistan ve İsrail’in aynı ölçüde tehdit oluşturmadığını öne sürüyor:

"Bu açıdan bakıldığında Bush’un Hindistan’la üzerinde uzlaşmaya çalıştığı nükleer anlaşma, makul bir öneri gibi görünüyor. Bush, nükleer silahsızlanma anlaşmasını imzalamamış olmasına rağmen Hindistan’ın sivil nükleer programına yardımcı olmak istiyor. Bunun karşılığında ise Hindistan’ın sivil ve askeri amaçlı nükleer faaliyetlerini birbirinden ayırarak, sivil amaçlı nükleer faaliyetlerini uluslar arası denetime açması gerekiyor. Ancak Hindistan bazı konularda anlaşmaya yanaşmıyor. Bush, buna rağmen çabalarından vazgeçmemelidir."

Los Angeles Times ise Hindistan’ın büyük bir jeostratejik öneme sahip olduğunu vurguluyor ve Washington’la Yeni Delhi arasındaki yakınlaşma girişimini destekliyor. Ancak gazete, Hindistan’la yakınlaşmanın karşılığında, bu ülkenin Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasını yok sayan tavrına kayıtsız kalmamak gerektiğini vurguluyor:

"Amerika’nın bu tavrı, İran ve Kuzey Kore gibi nükleer silah sahibi olmak isteyen diğer ülkelere kötü örnek olacaktır. Bu ülkeler, Amerika’nın sadece hoşlanmadığı yönetimlerin nükleer silah ve teknoloji sahibi olmasına karşı çıktığını düşünecektir. Çifte standart olarak algılanabilecek bu politika, Bush yönetimini aslında nükleer silahsızlanmayla değil, beğenmediği yönetimleri devirmekle ilgilendiği görüşünün güçlenmesine yol açacaktır. Bu da insanoğlu açısından en büyük tehdit olan nükleer silahlanma konusunda Amerika’nın liderliğine büyük bir darbe vuracaktır."

Boston Globe, uluslararası topluluğun müdahale etmemesi nedeniyle Sudan’ın Darfur bölgesindeki soykırımın hala sürdüğünü vurguluyor. Darfur’daki krizin komşu ülkeleri de etkilemeye başladığını kaydeden gazete, Sudan ve Çad arasındaki gerginliğin giderek arttığına dikkat çekiyor. Yorumda Afrika Birliği’ne bağlı gözlemcilerin yetersiz kaldığı belirtiliyor ve NATO’nun müdahale etmesi isteniyor:

"Senato'da hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Partili üyelerin desteklediği bir karar taslağı bu konuda somut öneriler içeriyor. Bu öneride, Darfur’daki iki milyon mültecinin korunması, insani yardım malzemelerinin dağıtılmasını sağlayacak yolların açık tutulması ve Sudan hükümetinin köylere yönelik saldırılarının durdurulması için NATO birliklerinin bölgeye gönderilmesi isteniyor. Darfur’da daha büyük ve donanımlı bir Birleşmiş Milletler gücü, görevi devralıncaya kadar, NATO’nun güvenliği sağlaması öngörülüyor. Darfur’daki kabusu sona erdirmek için böyle bir önlem ve siyasi bir irade gerekiyor."

XS
SM
MD
LG