Erişilebilirlik

Ankara ve İstanbul'da ABD Protesto Edildi


1 Mart tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde veto edilmesinin yıldönümü nedeniyle bugün Türkiye’de protesto eylemleri yapıldı. Ankara’da ve İstanbul’da yapılan eylemlerde Amerika karşıtı sloganlar atıldı.

İstanbul’daki gösterilerde çeşitli parti ve sendika temsilcilerinden oluşan bir grup Taksim meydanında toplandı. Sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği gösteride “Irak’ta işgale son," "NATO ve Amerikan üsleri kapatılsın” yazılı pankartlar açıldı ve sık sık Amerika aleyhinde sloganlar atıldı. Grupta, asker oğlunu 2004 yılında Irak’ta kaybeden Celeste Zappata isimli Amerikalı bir kadın da vardı. Eylemlerde Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu gibi bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri ortak bir basın açıklaması da yaptılar.

Ankara’da da benzer protesto gösterileri yapıldı. Amerika Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, Amerikan hükümetini protesto etti. Kızılay Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde öğle saatlerinde toplanan ve aralarında lise öğrencilerinin de bulunduğu bir grup, hükümet ve Amerika aleyhine sloganlar attılar.

“Yaptık yine yaparız” ve “Amerika Ortadoğu’dan defol” yazılı pankart ve dövizler taşıyan gruptakiler, daha sonra bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, Amerika ordusunun Irak’ta bulunması ve hükümetin Irak politikası protesto edildi.

Hem Ankara hem de İstanbul’daki gösterilerde, çok sayıda Çevik Kuvvet Polisi’nin görev alması ise dikkat çekti.

Irak Savaşı nedeniyle "Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine" ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, Meclis Genel Kurulu'nda 1 Mart 2003 tarihinde reddedilmişti. Bu gelişme, Türkiye’yi Irak savaşının dışında bırakmış ve Türkiye-Amerika ilişkilerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG