Erişilebilirlik

Irak'ta Sağduyu Zamanı


Başkan Bush dün Beyaz Saray’da İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yle Irak konusunu görüştü.

Görüşmede iki lider ayrıca terörle savaş, İran ve NATO’nun Afganistan’daki rolü konularını ele aldı. Başkan Bush, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Irak halkının uzlaşmayla anarşi arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi.

Şii’lerin kutsal saydığı Askeriye camiine girişilen bombalı saldırıdan sonra Irak’ta mezhep çatışmalarında yüzlerce kişi öldü.

Berlusconi, Başkan’a, Irak’taki askerlerini yıl sonuna kadar çekeceğini bildirdi.

Başkan Bush, teröristlerin Irak’ta mezhepler arası çatışma çıkarmak için ayrılık tohumları ektiğini ve ulusal birlik hükümetinin başarı şansını azaltmaya çalıştığını söyledi.

“Irak halkı ve liderleri birlik ve anarşi arasında bir tercih yapmak zorundadır. Seçimin, özgür bir toplumla, kendi halkını öldüren bir diktatörün yönettiği toplum arasında yapılması gerekir.” Başkan Bush, Şii camiine girişilen saldırıyı kınadı ve herkesin özgürce ibadet etmesi gerektiğini söyledi. Irak’ın bir iç savaşa sürüklendiği yolundaki kaygılar artarken, Başkan Bush önde gelen yedi Iraklı liderle telefon görüşmesi yaptığını ve onların da durumun ciddiyetini kavradığını belirtti. Başkan, Iraklı liderlerin Aralık ayındaki seçimlerden sonra bir birlik hükümeti kurulması için çaba gösterdiğini, Irak halkının da sandık başına giderek teröristlerin tehditlerine aldırmadığını vurguladı. Bush, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye Irak ve Afganistan’daki savaşa katkıları nedeniyle teşekkür etti. Tercüman aracılığıyla konuşan Berlusconi, gelecek on ay içinde planlandığı gibi İtalyan askerlerini Irak’tan çekeceğini söyledi. ACT BERLUSCONI////TRANSLATOR “Askerlerimizi aşamalı olarak çekme planımızı yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu plan müttefiklerimiz ve Irak hükümeti tarafından da onaylanmıştır.” Başbakan Silvio Berlusconi, üç bin 500 kişilik İtalyan birliğinin on binden fazla Irak askerini eğitme görevini tamamladığı için geri çekilmesinin mümkün olacağını belirtti. Berlusconi Nisan ayında yapılacak olan ve zorlu geçmesi beklenen seçimlere hazırlanıyor. Başkan Bush, İtalyan politikasıyla ilgili doğrudan yorumda bulunmadı ancak iyimser yaklaşımının kendisine moral verdiğini söylediği Berlusconi’nin İtalya’da hükümete istikrar kazandıran kişi olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG