Erişilebilirlik

'Kuşkular Devam Ediyor'


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi İran’ın nükleer silah geliştirip geliştirmediğinden emin olmadığını bildirdi.

Daire, yeni raporunda üç yıl süren denetimlere rağmen cevapsız kalan sorular yüzünden kuşkuların tam olarak giderilemediğini belirtti. Rapora göre, İran, uranyum zenginleştirme programının bir parçası olarak bu yıl sonuna kadar üç bin santrifüj monte etmeyi planlıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 6 Mart’ta yapacağı toplantıda İran’ın nükleer programını görüşecek ve Birleşmiş Milletler’e sevkedilmesi konusunda karar alacak.

Toplantıdan önce Rusya ve İran bir uzlaşma planı üzerinde duruyor. Ancak İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad dün Kuveyt’te yaptığı açıklamada, Rusya’yla görüşmelere değinmeden, “büyük güçlere” ait nükleer silahların bütün insanlığı tehdit ettiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki de Japonya’da, ülkesinin nükleer programını görüşüyor. Japon yetkililere göre, İranlı bakan Tahran’ın nükleer programını askıya almayacağını söyledi.

Mutteki,1995 ile 1999 yılları arasında İran'ın Tokyo büyükelçiliği görevini yürüttü. Japonya Dışişleri Bakanı Taru Aso'nun daveti üzerine Tokyo’ya giden Mutteki, üç günlük ziyareti sırasında Başbakan Junichiro Koizumi ile de görüşecek.

XS
SM
MD
LG