Erişilebilirlik

İran Konusunda Japonya da Devrede


İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, ülkesinin nükleer programını ele almak üzere Japonya’da temaslarda bulunuyor.

Japon yetkililer, İranlı bakanın Tokyo’daki görüşmelerde, Tahran’ın nükleer programı askıya almayacağını söylediğini bildirdi.

Manuçer Muttaki’nin Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso’ya, araştırma düzeyindeki nükleer çalışmaları durdurmalarının imkansız olduğunu söylediği kaydedildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemini Rus tesislerinde yapması önerisini desteklediklerini söylemişti.

Zenginleştirilmiş uranyum nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanıldığı gibi, nükleer silah imalatında da kullanılabiliyor. İran, zenginleştirilmiş uranyumu Ruslar tarafından Buşehr’de inşa edilmekte olan nükleer elektrik santralinde kullanacağını savunuyor.

Amerika, İsrail ve bazı Avrupa ülkeleri ise İran’ın gizlice atom bombası geliştirmeye çalıştığı görüşünde.

Tahran hükümeti, uranyum zenginleştirme konusundaki Rus önerisini kabul ettiğini duyurdu ancak yetkililerin "ayrıntıları Moskova'da görüşmeye devam edeceğiz” yolundaki sözleri kuşkuyla karşılandı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, bugün Parlamentoda yaptığı konuşmada bu konuda Muttaki’den bilgi isteyeceğini söyledi.

Japonya, İran'la ilgili anlaşmazlığın diplomatik yollardan giderilmesi konusunda ısrar ediyor. Bunun bir nedeni İran petrolüne bağımlılığı, ikinci nedeni ise bu ülkeyle ticari ilişkileri.

Japonya’nın geçen yıl İran’dan yaklaşık 200 milyon varil ham petrol ithal ettiği tahmin ediliyor. Ayrıca iki ülke arasında 2004 yılında imzalan bir anlaşma dünyanın en büyük petrol yataklarından biri olan İran'ın Azadegan yataklarının Japonya tarafından işletilmesini öngörüyor.

Japon Dışişleri Bakanı Aso, Parlamentoda yaptığı konuşmada bu konuya da değindi ve İran’a yaptırım uygulanması halinde anlaşmanın muhtemelen hayata geçirilemeyeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, 1995 ile 1999 yılları arasında İran'ın Tokyo büyükelçisi idi.

Dışişleri Bakanı Aso'nun daveti üzerine Tokyo’ya giden Muttaki, üç günlük ziyareti sırasında Başbakan Junichiro Koizumi ile de görüşecek.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 6 Mart’ta yapacağı toplantıda tekrar İran’ın nükleer programını görüşecek. Kurum’un bu toplantısında İran’la ilgili anlaşmazlığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etmesi mümkün.

Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa, İran’a karşı yaptırım uygulanabilmesi için konunun Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesine çalışıyor.

XS
SM
MD
LG