Erişilebilirlik

27 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Bugünkü Amerikan gazetelerinde Başkan Bush’un bu hafta yapacağı Hindistan ziyaretine ilişkin yorumlar dikkat çekiyor.

Christian Science Monitor, Washington’un Hindistan’dan askeri ve sivil nükleer çalışmalarını birbirinden ayırmasını ve sivil nükleer tesislerini uluslararası denetime açmasını istediğini hatırlatıyor. Amerika’nın, Çin’in bölgedeki nüfuzunu Hindistan’ı öne çıkartarak dengelemek istediğini belirten gazete, buna rağmen Hindistan’ın nükleer faaliyetlerinin denetimi konusunda taviz verilmemesi gerektiğini savunuyor:

“Amerika’nın Hindistan’a yaptığı öneri, bu ülkenin ikili bir anlaşma çerçevesinde, nükleer silahsızlanma anlaşmasının yükümlülüklerine uymasını öngörüyor. Bu nedenle, varılacak uzlaşma küresel nükleer silahsızlanma açısından büyük önem taşıyor. Elbette, iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler, bu konuda nihai bir anlaşmaya varılmadan da geliştirilebilir. Ancak iki taraf da, böyle bir ittifakın küresel nükleer silahsızlanma konusunda net bir tavır içermesi gerektiğini biliyor.”

Washington Post Hindistan’ın dünyanın en kalabalık demokrasisi olduğunu vurguluyor ve Yeni Delhi’nin Pekin’le rekabetinde bunun çok önemli bir unsur olduğunu belirtiyor. Hindistan’ın hızla gelişen ekonomisi ve demokratik işleyişiyle, bölge ülkelerine model oluşturabileceğini kaydeden Washington Post, Hindistan’ın Burma’daki askeri yönetimle ilişkisini ise eleştiriyor:

“Hindistan’ın Burma’yla yakın ilişkisinin nedeni çok açık. Hindistan, Burma’daki doğal gaza ve diğer kaynaklara ulaşmak konusunda Çin’le rekabet içinde. Bu, anlaşılır bir şey. Ama Hindistan diktatörlerle ilişki konusunda asla Çin’in önüne geçemez. Bunun yerine 50 milyonluk Burma halkının yanında yer almak, uzun vadede çok daha doğru bir politikadır. Askeri yönetim, er geç devrildiğinde, Burma halkı kimin diktatörlerin yanında yer aldığını, kimin baskılara karşı çıktığını hatırlayacaktır.”

New York Times ise Nijerya’da kargaşanın giderek arttığına dikkat çekiyor ve bu durumun petrol fiyatlarını da olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyor. Ancak gazete, Nijerya’nın, sadece petrol fiyatları açısından değil, Batı Afrika’nın genelindeki istikrar ve terörle mücadele açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor:

“Sahra’nın güneyindeki Afrika ülkeleri, önümüzdeki on yıl içinde petrol üretimlerini iki katına çıkartacak ve Amerika ithal ettiği petrolün dörtte birini bu bölgeden karşılayacak. Bu petrolün büyük bir kısmı da Nijerya’dan gelecek. Amerikan yönetiminin bu bölgeye daha fazla ilgi göstermesinin zamanı geldi. “

Los Angeles Times, Filistin’de iktidara gelen Hamas’ın hala seçim zaferinin şokundan kurtulamadığını kaydediyor ve Hamas’a biraz zaman tanınması gerektiğini savunuyor. Gazete, diğer ülkelerin müdahalesinin, Hamas tarafından kendi, olası başarısızlığının mazereti olarak gösterileceğini de belirtiyor:

“Şu anda Hamas’ın İsrail’e saldırı düzenlemesi için bir neden yok. Çünkü böyle bir saldırı büyük bir misillemeye yol açacaktır ve Hamas’ın iç politikada kendi desteğini artırma çabasına darbe vuracaktır. Tabii, işler umulduğu gibi gitmeyebilir ve Ortadoğu’da genellikle işler umulduğu gibi gitmez... Ancak yine de şu anda sabırlı bir politika sayesinde barış umudu canlı tutulabilir.”

XS
SM
MD
LG