Erişilebilirlik

AB'nin Kuzey Kıbrıs Kararı Tepki Yarattı


Avrupa Birliği'nin Kuzey Kıbrıs'la ilgili aldığı karar Ankara ve Lefkoşa tarafından tepkiyle karşılandı.

Avrupa Birliği Daimi Temsilcileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapılacak 139 milyon Euro’luk mali yardım tüzüğünü karara bağladı. Ancak temsilciler, bazı koşullar getirirken, Rum tarafının isteği doğrultusunda mali yardım ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü birbirinden ayırdı.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye iki tüzüğün birbirinden ayrılmadan kabul edilmesini istiyordu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, koşullu yardımın kabul edilemeyeceğini belirterek Kuzey Kıbrıs açısından ambargonun kaldırılmasının ancak mali yardım ile birlikte serbest ticaretin de başlamasıyla mümkün olacağını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada mali yardım tüzüğünün bir ön metinle birlikte kabul edilmesi de eleştirildi. Açıklamada, Rum vetosunu aşabilmek için eklenen ön metindeki koşullara Kıbrıs Türklerinin onay vermediği vurgulandı.

ABD: 'Kuzey Kıbrıs ile Ticaret Yasal'

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Kürk kesimiyle ticaretin yasal olduğunu açıkladı.

Bakanlık sözcüsü bu açıklamayı, Amerikan şirketlerinin Kuzey Kıbrıs’ta iş yapmaya hazırlandığı yolundaki haberler üzerine yaptı..

Sözcü Adam Ereli dünkü basın brifiginde bir Yunanlı gazetecinin yasadışı olarak nitelediği bu ticareti hangi Amerikan şirketlerinin yaptığı sorusunu yanıtlarken bunu yasadışı görmediklerini söyledi.

Sözcü Ereli, “Bildigim tüm tanımlara göre Kıbrıs’ın kuzey kesimiyle ticari ilişki kurulması yasadışı değil” şeklinde konuştu.

Ereli, Amerika’nın Kıbrıs politikası ve diplomatik tanıma konusundaki görüşünde ilgili değişiklik olmadığını da bildirdi.

XS
SM
MD
LG