Erişilebilirlik

Milli Güvenlik Kurulu İran'ı Ele Aldı


Ankara'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin İran’ı Güvenlik Konseyi’ne rapor etme kararı ele alındı.

İki ay aradan sonra toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda, İran konusu ön plana çıktı. Yaklaşık altı saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "İran’la uluslararası toplum arasındaki ilişkiler ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’ın nükleer programı hakkında 4 Şubat 2006 tarihinde aldığı karara ilişkin son gelişmeler irdelendi" denildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi bu ay başında İran’ı nükleer faaliyetlerinden dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne rapor etti. Bu gelişmenin ardından, İran yeniden uranyum zenginleştirme faaliyetine başladığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlamasını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

Geçen hafta Ankara’ya gelen Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Greg Schulte, İran’ın, nükleer programı konusunda Uluslararası Atom Enerjisi dairesiyle işbirliği yapması ve nükleer silah üretmeme konusunda ikna edilmesi için Türkiye’nin önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Ankara da, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle işbirliği yapması gerektiği görüşünde.

Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri, Tahran’ın nükleer silah üretmek için zenginleştirilmiş uranyum elde etmek istediğini ileri sürüyor. İran ise nükleer programının barış amaçlı olduğunu savunuyor.

2006 yılının bugünkü ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada ayrıca, Türkiye’nin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmelerin gözden geçirildiği belirtildi.

Bu çerçevede Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Güvenlik Kurulu'nu bilgilendirdi.

Mart ayında düzenlenecek Nevruz kutlamalarına ilişkin önlemlerin de hükümet ve askerleri bir araya getiren bugünkü Milli Güvenlik Kurulu’nda görüşüldüğü tahmin ediliyor.

Türkiye’nin dış yardım politikasının da değerlendirildiği toplantıda, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Türkiye’nin dış yardımlarına ilişkin stratejisinin uygulama ilkeleri ile proje ve faaliyetlerinin ele alındığı da kaydedildi.

XS
SM
MD
LG