Erişilebilirlik

Koalisyon Arayışı Sürüyor


Filistin’de hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas hafta başında hükümeti kurma görevini Hamas’ın başbakan adayı İsmail Haniye’ye verdikten sonra Haniye, koalisyon arayışına girdi. Hamas koalisyondan ümitli ancak parlamentonun ikinci büyük partisi olan el Fetih koalisyona sıcak bakmıyor.

Kudüs muhabirimiz Elif Ural, son gelişmelerle ilgili olarak Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın görüşlerini aldı. Haberi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Rice'ın Ortadoğu Gezisi Sürüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack bu konuda şöyle konuştu: “Belli ülkeleri, Hamas’ın son açıklamaları ışığında bu grubu ikna etmek için yardımcı olma konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz.”

Washington, insani yardımları sürdürmeye çalışacağını açıklamakla birlikte, Filistin Yönetimi’nden, daha önce verilip de harcanmamış yaklaşık 50 milyon dolarlık yardımı iade etmesini istedi.

Bu arada Amerika’nın eski başkanlardan Jimmy Carter, son günlerde Washington Post gazetesinde çıkan bir yorumunda, Amerika ve İsrail’in olumlu bir rol oynamaları ve ihtiyacı olan yardımı keserek Filistin halkını cezalandırma yoluna gitmemeleri gerektiğini belirtti.

Carter, geçen ayki seçimleri denetleyen uluslararası gözlemciler heyetine başkanlık etmişti. Jimmy Carter, Kudüs’te gazetecilere yaptığı açıklamada, yardım için alternatif yollar bulunmasını umduğunu söylemişti: Liderleri kim olursa olsun, Filistin halkının durumu kaygı yaratıyor. Yardım ulaşmazsa, öğretmenler ve polisler maaşlarını alamazsa, bunun sıkıntısını halk çekecektir. Sonuçta da karmaşa yaşanacaktır.

Filistin liderleri, maddi durum kötüleşirse, ciddi sonuçlar doğabileceği ve şiddet olayları çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

İsrailli ve bazı batılı yetkililer, politikalarını değiştirmesi için şimdi Hamas’a baskı yapılması gerektiği görüşünde. Ancak aşırı baskının, yıkıcı etkisi olabileceğini ve Hamas’ı İran ya da Suriye’den yardım almaya itebileceğini savunanlar da var.

Eski başkan Jimmy Carter, barışçı bir birlik hükümeti kuracağı yolundaki vaadini yerine getirmesi için Hamas’a zaman tanınması gerektiğini söylüyor.

Şam Üniversitesi’nin Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde siyaset uzmanı olan Marwan Kabalan da, Hamas ve diğer aşırı İslamcı örgütlere fırsat verilmesi gerektiğine inanıyor: "Bölgedeki İslamcı güçlerin iktidara gelmelerine izin vererek, ülke yönetmenin zorluklarıyla yüz yüze getirmek ve siyasi sürece dahil olmalarını sağlamak gerekiyor. Zaman geçtikçe, ülkelerindeki duruma ve uluslararası ilişkilerin gidişatına göre, daha gerçekçi bir tutum izleyeceklerdir."

Kabalan, Hamas’ın, katı tutumunu yavaş yavaş değiştireceği görüşünde. Bu arada uluslararası toplumun, yeni Filistin hükümetini kurmaya çalışacak olan Hamas grubunu yakından izleyeceği kesin.

Nablus'ta Beş Filistinli Öldürüldü

İsrail askerleri, bugün Batı Şeria’nın Nablus kentinde düzenledikleri operasyonda en az 5 Filistinliyi öldürdü.

Yetkililer, ölenlerden üçünün, el-Aksa Şehitleri Tugayları örgütünün aranan militanları olduğunu açıkladı.

Aranan militanları yakalamak için bir haftadır bölgede operasyonlar düzenleyen yüzlerce İsrail askeri, bugün Nablus’un varoşlarındaki Balata mülteci kampına girmişti.

İsrail, Hamas’ın seçimleri kazanmasının terör saldırılarını teşvik edeceği görüşünde. Hamas ise İsrail hedeflerine yeni saldırıları önlemeyeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG