Erişilebilirlik

Putin İran Konusunda Umutlu


Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, İran ile Batı arasındaki nükleer krizi çözme konusunda hala umutlu olduğunu açıkladı. Ancak Putin, İran ile krizi sona erdirecek Rus önerisiyle ilgili görüşmelerin kolay olmadığını söyledi.

Putin bu açıklamaları Bakü’de Azebeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte düzenlediği basın toplantısı sırsında yaptı.

Putin’in, Azerbaycan’a yaptığı iki günlük resmi ziyaret sırasında enerji konularına ağırlık verilmesi bekleniyordu. Ancak bu konu, İran’ın nükleer programından kaynaklanan uluslararası kriz yanında daha az ilgi gördü.

Rus hükümeti, İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevkedilip yaptırımlara maruz kalmaması için, bu ülkenin ihtiyacı olan uranyumu Rusya’daki tesislerde zenginleştirmeyi önermişti. Rusya’nın bu planına Amerika ve Avrupa Birliği destek veriyor.

Ancak Vladimir Putin Bakü’de yaptığı konuşmada, İranlıları bu plana ikna etmenin zor olduğuna dikkat çekti. Rusya devlet başkanı, olumlu bir sonuç alıncaya kadar arabuluculuğu sürdürme kararında olduğunu da belirtti. Putin, zenginleştirilmiş uranyumun İran tarafından nükleer silah üretiminde kullanılmasını önlemeyi amaçlayan Rus önerisi üzerinde bir uzlaşma sağlanacağı konusunda iyimser olduğunu belirtti. Rus televizyonuna demeç veren Putin, iyimserliğine bir gerekçe göstermemekle birlikte, komşu ülkeler arasında bu tarz sorunların eninde sonunda çözülmesi gerektiğini söyledi.

Moskova’daki uzmanlar, Kremlin’in, İran’la ilgili önerisine, İran’la sınır komşusu olan Azerbaycan’ın da destek vermesini istediğini belirtiyor. Ancak Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Putin’in ziyareti sırasında gazetecilere bu konuda bir yorum yapmadı. Aliyev, Azerbaycan ve Rusya arasındaki ikili ilişkilere değinirken ekonomik ilişkilerin hızlı bir şekilde arttığını ve yeni işbirliği fırsatları olduğunu söyledi.

Azerbaycan’da bir yıl boyunca “Rusya yılı” adı altında, iki ülke arasındaki ilişkileri vurgulayan etkinlikler düzenleniyor.

Putin ve Aliyev arasındaki görüşmeler sırasında, bilimsel ve teknik işbirliği anlaşmaları imzalandı. İki lider ayrıca uluslararası terör, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı ortak mücadele sözü verdi. Putin ve Aliyev’in görüşbirliğine vardığı diğer bir konu ise, Hazar Denizi’nin hukuki statüsünün yeni görüşmelerle karara bağlanması oldu.

XS
SM
MD
LG