Erişilebilirlik

Karikatür Krizinde Türkiye'ye Önemli Rol


Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yayınlanması nedeniyle İslam dünyası ile Avrupa Birliği arasında yaşanan gerginlik henüz giderilemedi.

Türkiye bu ortamda İslam ve Batı değerlerini bir arada yaşatmayı başaran yapısıyla dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan tek aday ülke konumundaki Türkiye’den krizin aşılabilmesi yönündeki düşünce ve deneyimlerini Birlik dışişleri bakanlarıyla paylaşmasını istedi.

Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 10-11 Mart’ta Salzburg’da düzenlenecek olan gayrı resmi dışişleri bakanları toplantısında (GYMNICH) bir sunum yapacak.

Medeniyetler ve dinler arası diyaloğun önemli gündem maddeleri arasında yer aldığı toplantıda Gül’e düşen görev Avrupa ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin nasıl yumuşatılacağı konusunda Türkiye’nin görüşlerini dile getirmek olacak. Gül, sunumunu aday ülkeler ve Batı Balkan ülkelerinin katılacağı toplantının ikinci gününde gerçekleştirecek.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in Gül’e sunum daveti yaparken üç ana unsuru dikkate aldığı belirtiliyor.

Bunlardan ilkini Türkiye’nin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan tek Avrupa Birliği adayı olması oluşturuyor. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan medeniyetler ittifakında yer alması ve olası bir arabuluculuk rolüne en uygun ülke olması da diğer etkenleri oluşturuyor. Bu arada Gül, gayrı resmi dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde, 8 Mart’ta Viyana’da Avrupa Birliği – Türkiye troyka toplantısına katılacak.

Gül’ün yanı sıra, Plassnik, Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve yılın ikinci yarısında dönem başkanlığı görevini üstlenecek olan Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’nın da katılacağı toplantıda ilişkilerde varılan son nokta masaya yatırılacak.

Her yıl düzenlenen toplantı geçen yıl Ankara’da yapılmış ve kadınlar günü nedeniyle İstanbul’da yaşanan olayların gölgesinde kalmıştı.

XS
SM
MD
LG