Erişilebilirlik

Rusya ve İran Nükleer Programı Görüştü


İran’ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili görüşmeler Moskova’da yapıldı.Toplantıya katılan iki ülke temsilcileri, Rusya’nın teklifini değerlendirmek üzere görüşmelere devam edilmesi kararı aldı.

Kremlin, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemini Rusya’da yapmasını önermişti. Rusya, bu şekilde Tahran rejiminin, zenginleştirilmiş uranyumu nükleer silah yapımında kullanmamasını garanti altına almayı hedefliyor.

Bazı batılı ülkeler, İran’ın, uranyumu, nükleer elektrik santralleri için değil atom bombası geliştirmek için zenginleştirdiğini iddia ediyor.

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki, konuyla ilgili olarak Brüksel’de Avrupa Birliği yetkilileriyle biraraya geldi. Avrupa Birliği’nin Dış Politikadan sorumlu yetkilisi Javier Solana, görüşmede ilerleme sağlanamadığını açıkladı. Solana, İran’ın, Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin 6 Mart’taki toplantısı öncesinde, tavrını değiştirmesini umduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, gelecek ayki toplantısında, yaptırımlar uygulanması için İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etmesi mümkün.

Tahran hükümeti, yeni diplomatik girişimlerle bunu önlemeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG