Erişilebilirlik

20 Şubat 2006: Amerika'nın Sesi'nin Rusça Yayınları Kesmesi Eleştiriliyor


Washington Post, Bush yönetiminin İranlı rejim aleyhtarlarına ve Farsça yayın yapan kuruluşlara destek amacıyla 75 milyon dolar ödenek isterken, Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerindeki benzer faaliyetler için harcanan paranın azaltılmasını eleştiriyor. Amerika’nın Sesi radyosunun Rusça yayınının da sona erdirilmesinin planlandığını hatırlatan gazete, dışişleri bakanlığını ileriyi görememekle suçluyor.

"Rusya’daki son yasal düzenlemeler ve Kremlin’in siyasi baskıları bu ülkede zaten zayıf olan demokrasi güçlerini daha da güçsüzleştirdi. Rusya’da ayrıca 2008’de çok önemli bir seçim yapılacak ve bu seçim Rusya’nın kağıt üzerinde bile olsa demokratik bir ülke olarak kalıp kalmayacağını belirleyecek. Eğer Rusya demokratik bir ülke olarak kalmazsa, bunun Amerikan dış politikası açısından çok önemli yansımaları olacak. Özellikle de Rusya’nın etkinliğini yeniden artırmaya çalıştığı İran’da ve Ortadoğu’da..."

USA Today Filistin’de iktidara gelen Hamas’ın, İsrail’i tanımamakta direndiğini belirtiyor ve bu durumda nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini sorguluyor. Gazete, Amerika ile İsrail’in ekonomik ambargo yolunu tercih ettiğini kaydediyor; ancak bunun Hamas yöneticileri tarafından kendi başarısızlıklarının mazereti olarak kullanılacağı uyarısında bulunuyor. Yapılan yorumda, Fransa ile Rusya’nın Hamas’la temas kurma çabaları ise, teröre karşı oluşturulan cephede açılan bir gedik olarak yorumlanıyor.

"Filistinlilerin kökten dinci bir İslam cumhuriyeti ve İsrail’le savaş değil de; barış ve normal bir yaşam istediklerini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle demokrasinin korunması ve politikacılara halkın isteklerini yerine getirmesi konusunda baskı yapılması büyük önem taşıyor. İzlenecek en akıllıca yol, Hamas’ın Filistin halkına karşı sorumlu davranmasını sağlamaktır. Bunun için de sabırlı ve akıllı davranmak gerekiyor, Hamas’ın kendi başarısızlığı için Amerika’yı günah keçisi yapmasına izin vermemek gerekiyor."

Boston Globe, Başkan Bush’un teröre karşı savaş gerekçesiyle kendi yetkilerini artırmasına itiraz ediyor. İç savaş ile Birinci ve İkinci Dünya savaşları döneminde de başkanların bazı olağanüstü yetkiler kullandığını kabul eden gazete, terörle savaşın daha farklı olduğunu savunuyor ve ulusal güvenlikle bireysel haklar arasında bir denge kurulması gerektiğini vurguluyor.

"Geçmişte savaş dönemlerinde, yasamanın ve yargının yürütme üzerinde fazla bir denetim sağlayamadığını görüyoruz. Neyse ki bugün mahkemeler Guantanamo’da tutuklu bulunanların durumunun yeniden gözden geçirilmesi yönünde karar alıyor; Kongre, Amerikan vatandaşlarının yurtdışıyla yaptığı telefon görüşmelerinin mahkeme izni olmadan dinlenmesine karşı sesini yükseltebiliyor. Tarihe bakacak olursak, başkanların savaş dönemlerinde uyguladığı baskı, zaferin kazanılmasına katkıda bulunmamıştır."

New York Times, İnternet sevisi sağlayıcılarının bazı sitelere daha hızlı ulaşım sağlanması karşılığında bu sitelerden para almayı planladığını hatırlatıyor ve Kongre’den buna karşı önlem almasını istiyor. Bütün İnternet sitelerine eşit ulaşım hakkının büyük önem taşıdığını vurgulayan gazete, aksi taktirde haksız bir rekabet doğacağını savunuyor.

"Eğer İnternet servisi sağlayanlar tarafsızlıklarından vazgeçerse, İnternet kullanıcılarının büyük bir kısmı bundan zarar görecek. Kongre, İnternete ulaşımın mevcut haliyle kalması için harekete geçmelidir. Bazı İnternet, telefon ve televizyon şirketleri, seçim kampanyalarına büyük miktarlarda bağış yaptıkları için Washington’da istedikleri kararı aldırabileceklerini sanıyor. Ancak, Amerikalılar açık ve özgür bir İnternet istiyor. Bu konu, kamu çıkarının şahsi çıkarlardan daha önemli olduğu bir konudur."

XS
SM
MD
LG