Erişilebilirlik

"Yoğurt HIV Virüsüne Karşı Etkili Olabilir"


Yeni bir araştırma, yoğurdun, AIDS’e neden olan HIV virüsüne karşı etkili bir silah olabileceğini ortaya koydu. Buluş, klinik deneylerde de olumlu sonuç verirse, ileride AIDS’e karşı yeni bir ilaç geliştirilmesi mümkün.

Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi araştırmacıları, yoğurtta bulunan bakterilerin vucüdun HIV’ye karşı direncini artırmak için kullanılabileceğini belirledi.

Doktor Bharat Ramratnan ve ekibi, yoğurttaki bakterileri kullanarak cyanovirin adlı proteini üretti. Bu protein, mantar, virüs ve bakterilerin vücutta enfeksiyona yol açmasını engelliyor. Araştırmacılar, şimdi bu proteini, HIV’nin bulaşmasını önlemek için cinsel ilişki öncesinde kullanılabilecek şekilde köpük veya krem olarak üretmeyi umuyor.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden Jim Turpin araştırma hakkında şunları söylüyor:

“Araştırmacıların bu konuda karşılaştıkları en önemli güçlük yoğurttaki bakteriyi genetik yollarla değiştirdikten ve bunu HIV’ye karşı bir ilaç haline getirdikten sonra bakterinin hala aktif olmasını sağlamaktı.”

Cyanovirin, sürekli değişebilen bakteriden üretildiği için etkisi çok kısa sürüyor. Ancak Jim Turpin, bu buluşun HIV taşıyan kişilerin, virüsü başkalarına bulaştırmadan cinsel ilişkiye girmesini sağlayacağını söylüyor. Bununla birlikte, uzman yeni ilaç için insanlar üzerindeki klinik deneylerin başlamasının uzun yıllar alabileceğini belirtiyor:

“Belki beş ya da 10 yıl sonra deneyler başlayabilir. Belki de hiç başlamaz. Ama en azından bilimsel açıdan, bakterilerden bu proteini üretebileceğimizi artık biliyoruz. Bu da HIV’nin yayılmasını önlemede önemli bir silah olabilir.”

Bilimadamları yoğurttan elde ettikleri proteini, ileride AIDS’e karşı yeni ve daha ucuz bir ilaç olarak geliştirmeyi umuyor.Bu amaçla hayvanlar üzerindeki deneylere yaz aylarında başlanması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG