Erişilebilirlik

İsrail'den Filistin'e Yaptırım Kararı


Filistin’de Hamas’ın Başbakan adayı İsmail Haniye, hükümeti kurma konusunu görüşmek üzere, bugün Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la biraraya gelecek.

İsrail hükümeti, Filistin yönetimine yaptırım uygulama kararı aldı. Başbakan Vekili Ehud Olmert, İsrail’in Hamas’ın kontrolüne geçen Filistin yönetimiyle diyalog kurmayacağını söyledi ve uluslararası toplumdan, yeni Filistin hükümetine destek vermesini istedi.

Yaptırım kararından kısa süre sonra açıklama yapan Filistin lideri Mahmud Abbas, karar nedeniyle Filistin yönetiminin büyük bir mali krizle yüzyüze kaldığını kaydetti.

Filistin seçimlerini kazanmış olan Hamas grubunun başbakanlık görevine seçtiği İsmail Haniye ise, İsrail’in yaptırım kararının Filistin halkının direncini kırmayı amaçladığını söyledi.

Hamas'ı terör örgütü olarak kabul eden ve iktidara gelmesi durumunda tanımayacağını defalarca belirten İsrail'in bu kararı surpriz olarak görülmüyor.

Hamas Filistin seçimlerinde 132 üyeli Meclis'te 74 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

İsrail Başbakan vekili Ehud Olmert, Hamas'ın iktidara gelmesiyle Filistin Yönetimi'nin "terörist bir idare"ye dönüşeceğini öne sürdü. Olmert, "İsrail, Hamas'ın yer aldığı bir hükümetle ilişkiye girmeyecek" dedi.

Hamas'ın başbakan adayı İsmail Haniye ise "Biz yıllardır yaptırımlara maruz kaldık, yılmadık" diye konuştu.

İsrail, Filistinliler adına Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da her ay gümrük vergisi topluyordu. Her ay Filistin Yönetimi'ne teslim edilen bu para 50 milyon dolar civarında. Filistin yönetimi bu para ile 140 bin kamu çalışanının maaşlarını ödüyor.

İsrail'in Filistinlilere insani yardıma ise izin vereceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG