Erişilebilirlik

İtalya'da Anket Savaşları


İtalya’da 9 Nisan’da yapılacak olan genel seçimler öncesi merkez sağ ve merkez sol arasında bir anket savaşı başladı.

İtalya’da genel seçimler öncesinde anket çalışmaları yapan şirketlerin sol muhalefet cephesi “Birlik”in önde olduğunu göstermesi sonucunda Başbakan Silvio Berlusconi de Amerikan araştırma şirketlerine başvurdu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yaklaşık bir aydır başta televizyonlar olmak üzere İtalyan medyasında yoğun bir kampanya yaptıran sonra, merkez solu seçim öncesi yapılan tahminlerde geçtiğini öne sürdü.

Başbakan Silvio Berlusconi İtalyan araştırma şirketlerine göre seçimi kaybedeceği sonucunun çıkması üzerine Amerikan PSB şirketine genel seçimler öncesinde bir anket yaptırdı.

Yapılan ankete göre Başbakan Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu Casa delle Liberta, Özgürlükler Evi yüzde 48.4 puanla yüzde 48.2 puanlı muhalefetteki merkez sol koalisyonun önüne geçti. Bu ankette muhaliflerinin 0.2 puan önüne geçtiğini vurgulayan merkez sağın lideri Berlusconi İtalyan uzmanlarca eleştirildi.

Bundan yaklaşık yedi yıl önce Berlusconi’nin seçim kampanyasını düzenleyen HDC araştırma şirketinin kurucusu Luigi Crespi de bu değerlerin hiçbir anlamı olmadığını söyledi.Crespi, yapılan kamuoyu yoklamalarının Berlusconi’nin seçim zaferini şimdiden elde ettiğini göstererek, seçmeni şartlandırmayı amaçladığını, sosyolojik ya da bilimsel bir yaklaşım olmadığını söyledi. İtalyan uzman bu anlamda Başbakan Silvio Berlusconi’nin anketleri reklam ve propaganda aracı olarak kullandığını da vurguladı.

Amerikan şirketi PSB ise yaptığı açıklamada “ Berlusconi ve Özgürlükler Evi”nin geçtiğimiz Aralık ayından itibaren 7 puan artış kaydettiğini oysa merkez soldaki Birliğin 10 puan kaybettiğini” belirtti. Başbakan Silvio Berlusconi Amerikalı uzmanların, İtalyan meslektaşlarının komunist ve merkez solla bağlantıları olduğunu keşfettiklerini öne sürdü.

İtalya’da 9 Nisan genel seçimleri öncesinde anket çalışmalarında bulunan SWG, Abacus, LPR şirketleri ise yaptıkları araştırmalarda Başbakanın liderliğini yaptığı Özgürlükler Evi’nin Prodi liderliğindeki merkez sol koalisyonun 4 puan gerisinde olduğunu gösterdiler.

XS
SM
MD
LG