Erişilebilirlik

Karikatür Krizi AP'nin Gündeminde


Avrupa Parlamentosu'nun, bugün; Hazret-i Muhammed karikatürlerinin yayınlanması sonrasındaki gösterilerde, Avrupa büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıları kınayan bir karar alması bekleniyor.

Karar tasarısında, ifade özgürlüğü savunuluyor; ancak bunun sorumluluk bilinciyle kullanılması gerektiği ifade ediliyor.

Bu arada Hollanda Hür Liberal Parti lideri Jozias van Aartsen, ülkesinde yayınlanan bir dergiye verdiği demeçte, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın karikatür kriziyle ilgili açıklamalarını, “yersiz” bulduğunu söyledi.

Aartsen, Başbakan Erdoğan’ın, “Dinimizin kutsal değerlerine saldırılıyor” şeklindeki sözlerini eleştirdi ve “Türkiye’nin Başbakanı bu şekilde düşünüyorsa ve bize bu şekilde ders vermeye kalkıyorsa, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi zordur,” diye konuştu.

Pakistan'da Gösteriler Sürüyor

Pakistan’da binlerce kişi bugün de Hazret-i Muhammed’in karikatürlerinin Avrupa gazetelerinde yayınlanmasını protesto amacıyla gösteri yaptı.

Karaçi’de düzenlenen gösteriye 10 bin kişinin katıldığı sanılıyor. Ancak önceki günlerde düzenlenen gösterilerin aksine, bu kez şiddet olayı yaşanmadığı bildirildi.

Dün ve önceki gün Peşaver ve Lahor’daki gösteriler, ayaklanmaya dönüşmüş ve aralarında 8 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu toplam 5 kişi yaşamını yitirmişti. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, olayları kınadı ve gösterilerin şiddete dönüştürülmesine meydan verilmemesi konusunda uyardı.

Hazret-i Muhammed’i terörist olarak gösteren karikatürler ilk kez geçen yıl Eylül ayında bir Danimarka gazetesinde yayınlanmış, daha sonra bazı Avrupa gazeteleri de, destek amacıyla bu karikatürleri yeniden yayınlamıştı. Bunun üzerine Asya, Afrika ve Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerde, şiddet olaylarına varan gösteriler yaşandı.
XS
SM
MD
LG