Erişilebilirlik

Ankara: İran'ın Kararı Üzüntü Verici


Türkiye, İran’ın yeniden uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlamasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Dün Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’la bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Gül, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı. Bu arada, Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nezdindeki daimi temsilcisi Greg Schulte’nin yarın Ankara’ya gideceği öğrenildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail, Filistin ve Ürdün temaslarının ardından ülkesine dönüşte dün akşam Ankara’ya uğradı. Steinmeier Ankara’da Türk meslektaşı Abdullah Gül’le bir araya geldi.

Almanya’daki son seçimlerin ardından iktidara gelen Hıristiyan Demokrat Angela Merkel hükümetinden Türkiye’ye bakan düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette, Ortadoğu barış süreci ve Filistin seçimlerini Hamas’ın kazanması gibi konular ele alındı.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Gül ve Steinmeier, Ortadoğu’daki son gelişmeleri gözden geçirdiklerini söylediler. Almanya Dışişleri Bakanı konuşmasında, Abdullah Gül’e Ortadoğu temasları sırasında edindiği izlenimlerini aktarma fırsatı bulduğunu söyledi ve Filistin seçimlerinin ardından ortaya çıkan yeni tabloda Ortadoğu’daki barış sürecini ilerletme çabalarının süreceğini ifade etti. “Ancak bu çabalar belli koşullarla başarılı olabilir” diyen Steinmeier, bu koşulları, Filistin seçimlerini kazanan Hamas’ın şiddetten vazgeçtiğini, Yol Haritasını kabul ettiğini ve İsrail’i tanıdığını açıklaması olarak sıraladı. Almanya Dışişleri Bakanı, Filistin’de hükümeti kurma çalışmalarını yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Hamas’ın Türkiye’ye davet edildiğine ilişkin haberlere net bir cevap vermedi. Dün konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecinin canlandırılması için çaba gösterdiğini ve bu çerçevede Filistin hükümetine, uluslararası toplumun beklentilerinin karşılanması için Türkiye’nin telkinlerinin sürdüğünü belirtti.

Gazeteciler Gül-Steinmeier basın toplantısında Abdullah Gül’e, Türkiye’nin İran’ın nükleer faaliyetleri konusundaki tutumuna ilişkin bir soru da yönelttiler. Abdullah Gül bu soru üzerine, İran’ın yeniden uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlamasını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Gül ayrıca, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içinde olması gerektiğini de vurguladı.

Bu arada, Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nezdindeki daimi temsilcisi Greg Schulte-Şülti yarın Ankara’ya geliyor. Schulte iki günlük Ankara temaslarında, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşecek. Amerika Büyükelçiliği tarafından ziyaretle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Schulte’nin İran’ın nükleer silahlanma çabaları ve konunun çözümüne yönelik uluslararası diplomatik önlemler ile ilgili Türk yetkililerle görüşeceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, “görüşmeler, Amerika ve Türkiye arasında geniş bir yelpazeyi kapsayan karşılıklı ilgi konuları üzerindeki yoğun diyalog ve işbirliğinin devamı niteliğindedir” denildi.

XS
SM
MD
LG