Erişilebilirlik

Hamas'la Doğrudan İlişki Kurulmayacak


Filistin seçimlerini kazanan Hamas’ın Türkiye’ye davet edildiği iddialarına, Ankara Filistin’de hükümet kuruluncaya kadar Hamas’la doğrudan ilişki kurulmayacağı yanıtını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hamas'a yaptığı Moskova davetinin ardından Hamas liderlerinden İsmail Haniye, Türkiye'yi de ziyaret edeceklerini söylemişti. İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de, Başbakan Erdoğan'ın hem parti lideri olarak Hamas'ı davet edeceğini, hem de hükümet kurulduktan sonra Hamaslı yetkililerin çağrılacağını söylediğini iddia etmişti.

Diplomatik kaynaklar ise, Hamas'la 'mesaj verme içerikli' bazı temaslar yapıldığına dikkat çektiler ve ikili temasların ancak Filistin'de hükümet kurulunca gündeme gelebileceğini belirttiler. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili bir soruya, Türkiye’nin tavrının belli olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve böyle bir görüşme yapılacaksa, görüşmeden çok nelerin konuşulacağının önemli olacağına dikkat çekti.

Alman Dışişleri Bakanı Gül'le Görüşecek

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ortadoğu temaslarının ardından ülkesine dönüşte bu akşam Ankara’ya geliyor.

Türk meslektaşı Abdullah Gül’le görüşecek olan Steinmeier beraberindeki heyetle birlikte Ankara Palas’ta onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak. Akşam yemeğinin ardından Ankara’dan ayrılacak olan Almanya Dışişleri Bakanı’yla, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor.

Bu konuların başında bazı Avrupa ülkeleriyle Müslüman ülkeleri karşı karşıya getiren karikatür krizi geliyor. Dışişleri Bakanı Gül’ün daha öncede açıkladığı, Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasının basın ve ifade özgürlüğüyle ilişkisi olmadığı görüşünü Alman meslektaşına aktarması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın karikatür krizinin yol açtığı gerilimin sona erdirilmesi çağrısı yaptığı ve Avrupa Birliği ülkeleri liderlerine de gönderdiği mektubun da bu görüşmede değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, Kıbrıs, İran ve Almanya’da yaşayan Türklerin durumu gibi konuların da Gül- Steinmeier görüşmesinde gündeme gelmesi bekleniyor. İsrail, Filistin ve Ürdün temaslarının ardından Türkiye’ye uğrayacak olan Almanya Dışişleri Bakanı’yla Ortadoğu barış süreci ve Hamas iktidarının geleceği gibi konuların da görüşülmesi öngörülüyor.

Steinmeier’in dört saatlik Ankara ziyareti, Almanya’daki son seçimlerin ardından iktidara gelen Hıristiyan Demokrat Angela Merkel hükümetinden Türkiye’ye bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret niteliğinde.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG