Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Bilgi İstiyor


Avrupa Parlamentosu, Avrupa topraklarında kurulduğu öne sürülen gizli cezaevleri konusunda iki Amerikalı Senatörle, CIA başkanının Komisyona bilgi vermesini istiyor.

Gizli ceza evleri konusunda soruşturma yürüten Avrupa Parlamentosu Komisyonu, Senatör John Kerry; Senatör John McCain, CIA Başkanı Porter Goss ve örgütün eski başkanı George Tenet ile görüşmek istediğini açıkladı.

Ancak Komisyon Başkanı, Amerikalı yetkililerin komisyona bilgi vermesinin isteğe bağlı olduğunu vurguladı. Komisyon ayrıca, konu hakkında insan hakları kuruluşlarından da bilgi alacak.

Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in bazı Avrupa ülkelerinde gizli cezaevleri kurduğu ve burada terör sanıklarını sorguladığı ileri sürülmüştü.

AP Temas Arayışında

CIA’in bazı Avrupa ülkelerinde özel sorgu merkezleri bulundurduğu yönündeki iddialar gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Konseyi’nin ardından Avrupa Parlamentosu da iddialarla ilgili çalışmaları sürdürüyor. İddiaların açıklığa kavuşturulması için kurulan özel komite önümüzdeki günlerle Bush yönetimiyle temasa geçmeyi planlıyor.

Komitenin çalışmalarıyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen İtalyan sosyalist parlamenter Giovanni Claudio Fava, Bush yönetimi yetkililerinden konuyla ilgili ifade vermelerini talep edeceklerini açıkladı. Komitenin çalışmalarına merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü’yle görüşmeler yaparak başlayacağını söyleyen Fava bunun ardından Amerikan yönetimi nezdinde girişimde bulunacaklarını duyurdu.

Komitenin ikinci adım olarak CIA’in üst düzey yetkilileriyle görüşmesi öngörülüyor. Komite konuyla ilgili raporunu hazırlamadan önce , muhtemelen nisan ayı ortalarında, CIA Direktörü Porter Goss’un da aralarında olduğu bazı isimlerle görüşmenin yollarını arayacak. Komitenin görüşme talep edeceği isimler arasında eski CIA Direktörü George Tenet, Senatör John Kerry ve Senatör John McCain de yer alıyor. Avrupalı parlamenterler ABD Başkan Yardımcısı Dıck Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’le de görüşülmesini önerdiler.

Fava, görüşmelerin Brüksel ya da Washington’da yapılabileceğini, Amerikalı yetkililerin zamanı olmaması halinde video konferans yönteminin de kullanılabileceğini açıkladı. Ancak bu noktada dikkat çekilmesi gereken önemli bir noktayı Avrupa Parlamentosu’nun Amerikan yönetimi yetkililerini ifade vermeye çağırma yetkisine sahip olmaması oluşturuyor. Amerikalı yetkililerin de bu komiteyle görüşme gibi bir zorunlulukları bulunmuyor. Fava da şu ana kadar Amerikan yönetiminin, Avrupa Parlamentosu’na konuyla ilgili ifade verme isteğinde olduğuna dair bir sinyal almadıklarının altını net bir şekilde çizdi.

Avrupa Parlamentosu’nun iddiaları soruşturmak amacıyla oluşturduğu komite Avrupa Birliği açısından bir ilk olma özelliği taşıyor. Parlamento’nun yanı sıra bazı üye ülkeler de kendi soruşturmalarını başlatmış durumda.


XS
SM
MD
LG