Erişilebilirlik

İKÖ - AB Zirvesi


Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’yla bir araya geldi. İki lider, bazı gazetelerde Hazreti Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasını ve Müslüman ülkelerdeki tepkiyi değerlendirdi.

Genel Sekreter, krizin aşılması ve bu tür olayların tekrarlanmaması için Avrupa Birliği’yle işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Javier Solana ise, Avrupa’nın hiçbir zaman Müslümanların duygularını incitmek istemediğini söyledi ve bu tür olayların tekrarlanmaması için çalışacaklarını vurguladı.

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'yla Söyleşi

Barış Ornarlı:
Sayın İhsanoğlu, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisiyle bir araya geldiniz. Görüşmeniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ekmeleddin İhsanoğlu: “Görüşme fevkalade samimi bir şekilde başladı ve devam etti. Çok yapıcı bir tavırla geldi Sayın Solana ve heyeti. Biz de aynı ruhla onları karşıladık. Zaten, daha önce İslam Konferansı Teşkilatı inisiyatifiyle bir üçlü açıklama yapmıştık – İslam Konferansı, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler – üç Genel Sekreter olarak imzalamıştık biz bunu. Orada anlaştığımız noktaları vurgulamıştık. Hedefimizi de belirtmiştik: Diyalogla bu meselenin halledilmesi, yani bunun bir daha tekrarlanmaması... Sayın Solana’ya meselenin nasıl ele alındığını ve hatanın nerede olduğunu; bu dört ay devam eden - 31 Eylül’de yayınlanan bu pespaye karikatürlerin yarattığı problemi ve krizi; bunun yansımalarını anlattık... Fikir hürriyetiyle, basın hürriyetiyle kimsenin problemi yok. Bizim meselemiz hürriyetin sınırlandırılması değil; bizim meselemiz, bu hürriyetin kötüye kullanılmaması meselesidir ve hürriyetin tarifiyle ilgilidir. Basın hürriyeti, fikir hürriyeti, hiçbir zaman başkasına hakaret, ve özellikle başkalarının inançlarına ve en kutsal sembollerine hakaret manasına gelmediğini anlatmaya çalıştık. Dört ay geçti, bu İslam dünyasında büyük bir şok yarattı.”

BO: Müslüman ülkelerdeki tepkiyi nasıl değerlendiriyor İslam Konferansı Örgütü?

Eİ: “Barışçı tepkileri; demokratik tepkileri anlayışla ve takdirle karşılıyoruz. Fakat, şiddete başvuran, başkalarının haklarına tecavüz eden her türlü eylemi ve davranışı kınıyoruz. İlk kınayan da biz olduk... Bunların tekrarlanmaması için temaslarda bulunduk; açıklamalar yaptık. Ayrıca, biraz önce de söylediğim gibi, üçlü beyannamede de bunun altını çizdik. Zaten bundan sonra, bizim yaptığımız bu açıklamalardan sonra bu şiddet olayları durdu. Şüphesiz ki, bütün dünyada, nerede Müslüman varsa, bu yapılan saygısızlığı katiyetle kabul etmeyeceklerdir. Ciddi bir şekilde özür dilenmesi gerekmektedir. Böyle bir şeyin tekerrür etmemesi teminat altına alınması gerekmektedir."

XS
SM
MD
LG