Erişilebilirlik

Dağlık Karabağ Sorunu Görüşülüyor 


Azerbeycan ve Ermenistan arasında Paris’te düzenlenen görüşmeler başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Dağlık Karabağ sorununun çözümü için gerekli adımı atacaklarını umduğunu söyledi.

Chirac, iki ülkenin cumhurbaşkanlarıyla Rambouillet Şatosunda ayrı ayrı görüştü.

Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyef ve Ermenistan cumhurbaşkanı Robert Koçaryan Başkanları arasında daha sonra başlayan görüşmeler ise iki gün sürecek.

Koçeryan, haftabaşında İlham Aliyev’le yapacağı görüşme konusunda iyimser olduğunu söylemişti.

Görüşmeler Büyük Önem Taşıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan arasındaki görüşme, Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi açısından büyük önem taşıyor. Azerbaycan’ın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana, Ermenilerin çoğunlukta olduğu Dağlık Karabağ bölgesinin statüsü, iki ülke arasında sorun oluşturuyor. Bu sorun nedeniyle Güney Kafkasya’da çıkan çatışmalarda en az 30 bin kişi öldü, 600 bin kişi de bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

Uzmanlar, yıllarca, uluslararası düzeyde yürütülen diplomatik çalışmalar sonucu, Paris'in Rambouillet banliyösünde yapılacak ve iki gün sürecek görüşmelerde, sorunu çözme yolunda ilk adımın atılacağını umuyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Sabine Freizer, görüşmeden çıkacak en iyi sonucun, tarafların, nihai anlaşma yolunda atılacak adımları belirleyen bir ilkeler belgesi üzerinde uzlaşmaları olacağını söylüyor: "İki tarafın da katı biçimde savunduğu noktalar var. Ancak yine de son 2 yıldır Prag Süreci çerçevesinde görüşüyorlar. Bu süre içinde, bölgede barışın sağlanabilmesi için bazı özverilerde bulunmayı, uzlaşmaya varmayı kabul etmiş gibi görünüyorlar."

Bazı haberler liderlerin, iki aşamalı bir plan üzerinde anlaşacağı yolunda. İlk aşamada, Ermenistan’ın desteklediği kuvvetler Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerden çekilecek ve yerine uluslararası barış gücü askerleri getirilecek. Daha sonra da bölgenin nihai statüsünü belirlemek için referandum yapılacak.

Uzmanlar, anlaşmaya varılırsa, Gürcistan da dahil olmak üzere Kafkasların , ticaret ve yeni yatırımlar sayesinde önemli ekonomik kazançlar sağlayabileceği görüşünde. Ancak Freizer, anlaşma sağlanamazsa bölgede yeni sorunların çıkabileceği uyarısında bulunuyor. "Azerbaycan bu yıl askeri bütçesini büyük ölçüde arttırarak 60 milyon dolara çıkardı. Bakü hükümeti bir savaş olasılığına karşı askeri bütçesini arttırmaya devam edeceğini de açıkladı. Kısacası, yakın tarihte bir anlaşma sağlanamazsa, Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesini güç kullanarak geri almaya çalışabilir."

Ancak uzmanlar bölgede tam bir barışın sağlanmasının zor olduğunu savunuyor. Bazılarına göre, tıpkı, taraflarla bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın sunduğu gibi, uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç var. Ayrıca Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan halkın yanı sıra Azerbaycan ve Ermenistan halklarının da varılacak anlaşmayı kabule hazır olması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG