Erişilebilirlik

Şiddet Olayları Sürüyor


Afganistan’da polis, Hazreti Muhammed karikatürlerini protesto eden göstericilerden dördünü öldürdü.

Kalat’taki bir Amerikan üssüne yürüyen kalabalığa ateş açan polis çok sayıda göstericiyi de yaraladı.

Bu arada Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve İslam Konferansı Örgütü, karikatür kriziyle ilgili olarak sükunet çağrısında bulundu.

Üç kuruluş tarafından yayınlanan ortak bildiride özellikle diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılar kınanıyor.

Bildiride, basın-yayın organlarına, bütün dinlere saygı gösterme konusunda sorumluluk düştüğü de kaydediliyor.

Beyaz Saray’da bir araya gelen Başkan Bush ve Ürdün Kralı Abdullah da şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Kral Abdullah, ayrıca karikatürlerin kınanmasını gerektiğini söyledi.

Amerika Dışişleri bakanı Condoleeza Rice, Suriye ve İran’ı Müslümanlar arasındaki batı karşıtı duyguları kendi amaçları için kışkırtmakla suçladı.

Fransa cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bir haftalık derginin karikatürlerini yeniden basması üzerine bu tür yayınları kınadığını açıkladı.

Endonezya dışişleri bakanı ise, radikal grupların karikatürlere duyulan öfkeyi istismar ettiğini belirtti.

Karikatür Tartışmasının Farklı Ülkelere Yansıması

Güney Afrika’da bir mahkeme, Müslüman Konseyi adlı örgünün başvurusu üzerine karikatürlerin yayınlanmasını yasakladı. Örgüt, karikatürlerin Müslüman toplumu küçük düşürdüğünü ve yayınlanmasının Müslümanları rencide edeceğini savunuyordu.

İfade Özgürlü Enstitüsü adlı kurum kararı eleştirdi, bu tür kararları mahkemeler değil yayın yönetmenlerinin vermesi gerektiğini savundu. Kurumun sansürle mücadele dairesi başkanı Naim Cinnah yasağın çok kötü bir emsal oluşturduğunu söyledi.

Naim Cinnah mahkemeyi gazetelerin içişlerine müdahale etmekle suçladı ve “ hiçkimse karikatürleri yayınlamayı düşünmüyordu ancak bunun mahkeme kararıyla yapılması çok yanlıştır” dedi.

Bu arada Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirof, Danimarka yardım derneklerinin ülkede çalışmalarını yasakladı.

Kadirof, karikatürlerin bir buçuk milyar Müslüman’ı rahatsız ettiğini öne sürerken; Rus gazeteleri kararı kınadı, yardım derneklerinin karikatürlerle hiçbir ilişkisi olmadığına dikkat çekti. Karikatürle Rus gazetelerinde yayınlanmadı. Gözlemcilere göre bunun iki nedeni var. Birincisi Rusya Federasyonunda milyonlarca Müslüman’ın yaşaması, ikinci nedeni ise Moskova hükümetinin zaten gergin olun durumu daha da gergin hale getirmek istememesi.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, karikatürleri Fransa’da yayımlanmasını kışkırtma olarak niteledi "İfade özgürlüğü suistimal edilmemesi" gerektiğini söyledi.

Fransa Müslüman Konseyi'nin başkanı da halka sükunet çağrısında bulundu.
Öte yandan toplu gösterilere sahne olan Endonezya’da, dini liderler karikatürleri yayınlayan sorumluların af edilmesi çağrısında bulundu. Ülkenin en büyük dini kuruluşlarından Muhammediye’nin başkanı Din Şemsettin, af etmenin İslamiyetin temel ilkelerinden biri olduğunu söyledi.

Din Şemsettin, Müslümanların karikatürleri protesto etme hakkı olduğunu ancak şiddet eylemlerini asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

Dinci militanların geçen hafta Cakarta’daki Danimarka Büyükelçilini basmaları üzerine büyükelçilik kapatılmış ve Danimarka hükümeti Endonezya’daki vatandaşlarına bu ülkeden ayrılmaları çağrısında bulunmuştu.

Dünya liderleri de gerilimi yumuşatmaya çalışıyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Avrupa Birliği'nin dış politika yetkilisi Javier Solana ortak bir bildiri yayımlayarak sükunet çağrısı yaptı.

Batı basınında yer alan Hazreti Muhammed karikatürleri, İslam ülkelerinde şiddetin kullanıldığı gösterilere yol açarken, bazı karikatüristler, içeriklerine katılmadıkları bu grafiklere, çizgiyle yanıt vermeyi tercih ediyor. Sabah gazetesinden Salih Memecan da dünkü karikatüründe, bir çizerin kalemini resmetmiş ve kalemin üzerine “Dikkat!.. Medeniyetler çatışması çıkarabilir” uyarısı koymuştu. Alo Washington programımıza katılan ve Alparslan Esmer’in konuştuğu Memecan, bütün dünyanın gündemine giren karikatür krizini, bir karikatürist gözüyle yorumladı. Programın tamamına, yukarıdaki Real Audio bağlantısı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG