Erişilebilirlik

Trabzon'da Bir Kişi Göz Altında


Pazar günü Trabzon’daki Santa Maria kilisesinin rahibini öldürdüğü belirtilen ve iki gündür aranan katil zanlısı bu sabah yakalandı.

Güvenlik güçlerinin Trabzon’da ve yurt genelinde iki gündür sürdürdüğü arama çalışmalarının ardından bu sabah düzenlenen operasyonla Trabzon’da bir evde yakalanan 16 yaşındaki katil zanlısı gözaltına alındı. Gencin Trabzon Fatih Lisesi öğrencilerinden olduğu bildirildi. Anadolu Ajansı, söz konusu kişiyle birlikte bir de silah ele geçirildiğini duyurdu.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, 16 yaşındaki zanlının polisteki sorgusunun sürdüğünü söyledi. Zanlının 18 yaşından küçük olması nedeniyle, çocuk koruma yasası hükümlerinin uygulanacağını belirten Başsavcı Çobanoğlu, cinayetin hangi amaçla işlendiğinin, zanlının emniyetteki sorgusunun ardından netlik kazanacağını ifade etti.

Bu arada İtalyan Rahip Andrea Santoro'nun cenazesi, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla bugün Roma'ya gönderildi. Rahip Santoro'nun cenazesini, Atatürk Havalimanı'ndan, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İtalya'nın İstanbul Başkonsolosu Massimo Rustico uğurladı.

Saldırının ardından hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olayı üzüntüyle karşıladıklarını ve kınadıklarını bildirmişlerdi. 59 yaşındaki Rahip Santoro, yaklaşık 5 yıl önce Vatikan tarafından Türkiye’de görevlendirilmiş, Trabzon’dan önce ise 2 buçuk yıl boyunca Şanlıurfa’da rahiplik yapmıştı. İtalyan rahibin, Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yayımlanmasına tepki olarak kışkırtma amacıyla öldürülüp öldürülmediği konusu ise belirsizliğini koruyor.

Berlusconi Açıklama Yaptı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İtalyan papazın öldürülmesi olayının Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini etkilememesi gerektiğini söyledi.

Berlusconi, Türkiye’nin üyeliğini desteklemeye devam edeceğini ve Türkiye’nin Avrupa Birliğine resmen katılmasının diğer Müslüman ülkeler için iyi bir örnek oluşturacağını açıkladı.

Berlusconi, konuyu görüşmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayacağını da sözlerine ekledi.
Karikatür Tartışması
Bu arada, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Hazreti Muhammed’i resmeden karikatürlerin bazı Avrupa gazetelerinde yayınlanmasının ardından başlayan şiddet olaylarına değindi.

“Bu karikatürler İslam dinine hakaret içeriyor” diyen Erdoğan, Hazreti Muhammed’i resmeden karikatürlerin yayınlanmasının düşünce ve basın özgürlüğüyle ilişkisi olmadığını söyledi. Başbakan karikatürlerin yayınlanmasını “provokasyon ve tuzak” olarak da değerlendirdi ve “bu oyuna ne Türkiye, ne de İslam dünyası gelmemelidir” dedi. Erdoğan konuşmasında ayrıca, karikatür krizinin aşılmasında tarafların çaba göstermesi çağrısında da bulundu. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği de dün yaptığı yazılı açıklamayla, Hazreti Muhammed’i terörist olarak gösteren karikatürleri rahatsız edici ve ahlaki yönden çirkin bulduğunu duyurmuştu.
XS
SM
MD
LG