Erişilebilirlik

Karikatür Gerginliği Tırmanıyor


Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanması nedeniyle başlayan gösteriler, şiddetini artırarak devam etti.

Öfkeli bir kalabalık, dün Lübnan’daki Danimarka Büyükelçiliği’ni, ateşe verdi. Lübnan güvenlik güçleri, taşlarla saldıran kalabalığı dağıtmak için basınçlı su kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanlığıysa, dünkü şiddet olaylarının ardından, vatandaşlarına, Lübnan ve Suriye’yi terk etmeleri çağrısında bulundu. Lübnan İçişleri Bakanı Hasan el-Saba’da olaylar nedeniyle istifa etti.

Lübnanlı liderler ve din adamları, göstericilerden, şiddetten uzak durmalarını istedi. Lübnan Müftüsü Şeyh Muhammed Raşid Kabbani, göstericilere itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

Başbakan Fuad Siniora’ya yakınlığıyla bilinen milletvekili Samir Frangieh de, gösterilerden Suriye’yi sorumlu tuttu ve Şam’ın, Lübnan’a iç kargaşaya sürükleyerek egemenliğini ihlal etmek istediğini söyledi.

Bugünkü gösteri sırasında Danimarka Büyükelçiliği binasının yakınında bulunan kilise de zarar gördü. Civarda oturanlar, evlerin de ateşe verileceği yolundaki haberler üzerine bölgeyi terk etti.

Dün de Suriye’deki Danimarka ve Norveç konsolosluk binaları kundaklanmıştı.

Bu arada Irak Ulaştırma Bakanlığı, Danimarkalı şirketlerin üstlendiği ihalelerin iptal edildiğini ve bundan sonra yeniden imar çabaları için Danimarka’nın teklif ettiği yardımların geri çevrileceğini açıkladı.

Hazreti Muhammed’i resmeden karikatürlerin Avrupa gazetelerinde yayınlanması Müslüman ülkelerde öfkeli tepkilere yolaçıyor.

Bu arada İtalyan Ulusal Haber Ajansı, Trabzon’da bugün vurularak öldürülen İtalyan Papaz Andrea Santore’nin, bu karikatürlere duyulan öfke nedeniyle saldırıya uğramış olabileceğini bildirdi.

Kızıldeniz’de Cuma günü batan geminin yolcularını arama çalışmaları devam ediyor
XS
SM
MD
LG