Erişilebilirlik

Rumsfeld Teröre Karşı Savaşı Değerlendirdi


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, teröre karşı açılan küresel savaşın ne zaman sona ereceği konusunda bir tahminde bulunamayacağını söyledi. Washington’daki bir düşünce kuruluşunda konuşan Rumsfeld, “bu savaş, ancak bütün ülkeler radikalizme karşı alternatif oluşturacak politikalar izlediğinde bitecektir” dedi.

Savunma Bakanı Rumsfeld, hükümetlerin vatandaşlarına kökten dinci eğitime alternatif sunmaları gerektiğini söyledi. Bakan ayrıca, din okullarına olan talebi azaltmak için bir dizi önlem alınması gerektiğini görüşünde. Rumsfeld, terörizmle başarılı bir şekilde mücadele için bunun şart olduğunu vurguladı.

Bakan, terörizme karşı açılan savaşın klasik bir savaş olmadığını, sona erdiğinde, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinde olduğu gibi tören yapılmayacağını söyledi. Savaşın ancak tüm ülkelerin katkısıyla kazanılabileceğini belirten Rumsfeld, “hedefimiz teröristlerin sayısını mümkün olduğu kadar azaltmaktır” dedi. Donald Rumsfeld, Amerika’nın bu hedefe ulaşmak için gerek Irak, gerekse Afganistan’daki mücadelesine devam edeceğini belirtti. Terörist grupların Amerika’ya saldırmak için kitle imha silahları edinmeye çalıştıklarını belirten Bakan, bu nedenle Washington’un terörle mücadeleden asla ödün veremeyeceğini söyledi.

Savunma Bakanı, ayrıca, geçmiş yönetimlerin, insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle bazı ülkelerle askeri ilişkilere son vermesini eleştirdi.

Bakan, Amerika’nın istemediği şeyler yapan ülkelerle askeri ilişkilerini kesmesinin yararlı olmadığını söyledi ve buna Pakistan’la Endonezya’yı örnek gösterdi. Bakan, Pakistan’la askeri ilişkiler yıllar önce asgari düzeye indirildiği için bir neslin yitirildiğini ileri sürdü ve hala iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki bağların eski düzeyine çıkarılmasına çalışıldığını vurguladı.

Amerika, Pakistan’la birlikte, Doğu Timor’daki katliamlar ve insan hakları ihlallerinden ötürü Endonezya’yla da askeri ilişkilere son vermişti. Bakan, Endonezya’yla sorunların giderildiğine ve bu ülkeyle askeri alanda tam bir işbirliği kurulduğuna dikkat çekti.

Rumsfeld, belli bir sebepten dolayı ordular arası ilişkilerin kesilmesinin er geç Amerika’ya daha fazla zarar verdiğini, çünkü gerek demokrasi kurulmasında gerekse terörle mücadelede askeri ilişkilerin büyük önem taşıdığını söyledi.

XS
SM
MD
LG