Erişilebilirlik

Yeşil Kart Kurasını Kaldırma Girişimi


Amerika Temsilciler Meclisi’nin, Yeşil Kart kurasıyla Amerika’ya göçmen kabul etme uygulamasını kaldırmak için harekete geçmesi ve bu yönde bir tasarıyı onaylaması tartışmalara neden oluyor. Senato da bu girişime 2006 yılı sonuna kadar destek verirse, şimdiye kadar yarım milyondan fazla kişinin Amerika'ya sürekli oturma ve çalışma izniyle göçmen olarak gelmesini sağlayan, çekilişle Yeşil Kart verme uygulaması sona erecek.

Yeşil kart çekilişiyle göçmen kabulü 1995 yılında başlatılmıştı. Amaç, Amerika’ya değişik ülkelerden göçmen getirerek, çeşitliliği güçlendirmekti. 1990’lı yılların ortalarında Kuzey Avrupalılar ve özellikle İrlandalılara çekilişte daha büyük göçmenlik kotaları tanınmıştı.

Bugün, yıllık yeşil kart çekilişleri için başvurular internet üzerinden yapılabiliyor. Başvuru sahibinde lise mezunu olma şartı aranıyor.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Linda Sanchez, Amerikan kültürünü zenginleştirdiği için yeşil kart piyangosunun yararlı olduğunu savunuyor. Sanchez, çekilişin, özel yeteneklere sahip birçok göçmenin Amerika’ya gelmesine olanak tanıdığını söylüyor: “Kura dışındaki yollardan göçmen olarak gelenlerin çoğu aile bağlarıyla Amerika’ya geliyor. Yani onlara Amerika’daki akrabaları sponsor oluyor. Dolayısıyla belirli uluslardan gelenlerin sayısında artış oluyor. Yeşil Kart çekilişi ise göçmenleri çeşitlendiriyor, farklı ülkelerin kültür ve deneyimini Amerika’ya taşıyor.”

Ne yazık ki göçmenler bazen yanlarında bilgi ve kültürün yanı sıra öfke ve şiddet de getiriyor. Yeşil kart çekilişiyle Amerika’ya gelen Mısırlı Hüsam Hidayet 2002 yılında İsrail Havayollarının Los Angeles havaalanındaki bilet gişesi önünde bekleyen İsraillilere ateş açarak ölüm ve yaralanmalara yol açmıştı.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinden Bob Goodlatte, Hidayet gibi göçmenler yüzünden çekilişe son vermek istediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Dışişleri Bakanlığı her yıl elli bin kişiye yeşil kart veriyor. Bunu yaparken ne Amerika’da ihtiyaç duyulan meslek kollarından insanları seçiyor ne de aileleri birleştirmeyi hedefliyor. Çekiliş tamamen bir şans işi ve terörist örgütlere, üyelerini Amerika’ya sokabilme şansı veriyor.”

Linda Sanchez ise teröristler Amerika’ya girecekse bunun nedeninin yeşil kart çekilişi değil, denetimlerdeki başarısızlık olacağını savunuyor. Sanchez, çekilişi kazananların vize için başvuranlarla aynı süreçten geçtiğini ve denetimlerin daha iyi yapılması gerektiğini söylüyor. Bob Goodlatte ise teröristlerin sorunun yalnızca bir parçası olduğunu, çekilişin adil olmadığını vurguluyor: “Amerika’ya gelmek için geçerli nedeni olanlar örneğin ailesiyle biraraya gelmek isteyenler ya da iş teklifi alanlar bazen yıllarca sırada beklemek zorunda kalıyor. Sonra Amerika’yla hiçbir bağı olmayanlar isimlerini çekilişe koyup bu sıranın başına geçiyor.”

Aralık ayında Cumhuriyetçi Parti Virginia milletvekillerinden Bob Goodlatte diğer üyeleri ikna ederek yeşil kart çekilişinin kaldırılması için hazırladığı tasarının Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasını sağladı. Tasarı şimdi Senato’nun onayını bekliyor. Gerek Goodlatte ve gerekse bu tasarıya karşı çıkan Demokrat Partili California milletvekili Sanchez, Senato’nun da Yeşil Kart çekilişine son verme yönünde oy kullanacağına inanıyor.

XS
SM
MD
LG