Erişilebilirlik

Atom Enerjisi Dairesi İran'ı Görüşüyor


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevkedilmesini öngören karar tasarısını görüşüyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya; Atom Enerjisi Dairesi Yönetim Kurulu’ndan, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı raporları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmasını istiyor.

İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi durumunda bu ülke aleyhinde ambargo kararı alınması mümkün. Bununla birlikte Konsey’in, Mart ayındaki Atom Enerjisi Dairesi toplantısından önce harekete geçmemesi bekleniyor.

Atom Enerjisi Dairesi’nin bugünkü toplantısının gündeminde yer alan karar tasarısındaki yumuşatılmış ifadelerin, İran’la ilgili anlaşmazlığın görüşmeler yoluyla çözülmesini isteyen Rusya ve Çin’e verilen bir taviz olduğu bildiriliyor.

İran ise, Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi durumunda uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlama ve nükleer tesislerine yapılan habersiz denetimleri kısıtlama tehdidinde bulundu.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi İran uzmanı Arif Keskin, krizin kısa vadede tırmanma olasılığını radyomuza değerlendirdi. Keskin'in Alparslan Esmer'le yaptığı söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

ABD, Avrupa, Rusya ve Çin Tasarıyı Destekliyor

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin iki günlük toplantısı kapalı kapılar ardında başladı. Yönetim kurulu, İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesini öngören bir karar tasarısını görüşüyor

Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından sunulan tasarı Amerika, Rusya ve Çin tarafından da destekleniyor. Tasarıda, İran’ın nükleer denetçilerle işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin gündemine alınan tasarıda, İran’ın nükleer programı konusunda yanıtsız bırakılan sorular bulunduğu belirtiliyor. Washington, İran’ın nükleer programının gizlice silah üretmeyi amaçladığı kanısında.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, İranlılardan sağladığı belgelerin, Tahran’ın nükleer silah geliştirme amacında olduğunu kanıtladığı ileri sürülüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammet el Baradei, İran’ın şu aşamada uranyum zenginleştirmesinin güven kaybına yol açacağını vurguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın Rusya’nın önerisini kabul edeceğini umuyor. Moskova, İran’ın uranyumunu Rus topraklarında u zenginleştirmeyi öneriyor Bu formül, batının kaygılarını da giderecek nitelikte.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesinde Rusya’yı temsil eden Grigory Berdennikov, Tahran’ın, anlaşmazlık çözülünceye kadar uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması gerektiğini belirtti:

Rus temsilci, tasarıda bazı değişiklikler yapılabileceğini ve İran’a söz hakkı verilebileceğini söyledi..Ancak İran, yönetim kurulu üyesi değil..

Bedrennikov, Rus ve İranlı yetkililerin, Tahran’da müzakerelere devam ettiğini belirtti; ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, bir dahaki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi toplantısına kadar herhangi bir adım atmaması gerektiğini vurguladı – bu toplantı da 6 Mart tarihinde Viyana’da yapılacak.

Rus yetkili, bu tarihe kadar Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin raporunu yeniden gözden geçireceğini açıkladı. Berdennikov, sorunun New York’ta değil; Uluslararası Atom Enerjisi Dairesinde giderilmesi gerektiğini de söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG