Erişilebilirlik

İran'dan Denetimleri Kısıtlama Tehdidi


Üst düzey Rus ve Çinli diplomatların, bugün Tahran'da, İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi'nin, yarın toplanarak İran'ı, nükleer programından dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sevketme yönünde bildirimde buluması bekleniyor. Ancak Tahran, yarınki toplantıda böyle bir karar alınırsa, Daire yetkililerinin nükleer tesislerine habersiz denetim yapmasına izin vermeyeceği tehdidinde bulundu.

Atom Enerji Dairesi'nin habersiz denetimlere en erken Cumartesi günü başlaması bekleniyordu.

Dün Birleşmiş Milletler üyesi beş ülke, Amerika, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Almanya'nın dışişleri bakanları, İran'ın yaptırımlara tabi tutulması için Konsey'e sevkedilmesi yönünde anlaşma sağlamıştı.

Bu yöndeki çağrılar, İran'ın geçen ay nükleer tesislerindeki faaliyetlere yeniden başlama kararının ardından artmıştı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili hazırladığı ayrıntılı bir raporda, bu ülkenin Natanz'daki nükleer tesisini yeniden imar ettiği, ancak uranyum zenginleştirmeye başlamadığı belirtiliyor.

Bununla birlikte raporda, İran'ın 1980li yılların sonunda Pakistan'daki karaborsa şebekesinden nükleer başlık yapma ve montajlama konusunda ayrıntılı bilgi aldığı yazıyor. Ancak İran bu bilgilerin hayata geçirilmediğini bildirdi.

1 Şubat Çarşamba akşamı Alo Washington programına katılan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Arif Keskin, İran'ın nükleer programı ve buna bağlı uluslararası krizle ilgili dinleyicilerimizin sorularını yanıtladı. İran uzmanı Arif Keskin'le yapılan söyleşinin tamamına yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG