Erişilebilirlik

31 Ocak 2006: NY Times - Kıbrıslı Türkler Ödüllendirilmeli


New York Times yazar Orhan Pamuk hakkında açılan Türklüğe hakaret davasının Türkiye’de reformcularla milliyetçiler arasındaki mücadeleyi yansıttığını belirtiyor. Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere gereken desteği vermemesi ve imtiyazlı ortaklık gibi önerilerin, milliyetçilerin elini güçlendirdiğini kaydeden gazete, Başbakan Erdoğan’ın reform politikalarını sürdürebilmesi için Avrupa Birliği ve Amerika’nın desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

"Washington ve Brüksel, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için Rumlar üzerindeki baskıyı artırmalı; gösterdikleri çabalardan dolayı Kıbrıslı Türkleri de ekonomik ve siyasi açıdan ödüllendirmelidir. Yaşanan açmazı Erdoğan yaratmadı, hatta tam tersine sorunu çözmek için atılması gereken her adımı attı. Ancak milliyetçi çevreler hükümetin Avrupa’yı memnun etmek için Türkiye’nin Kıbrıs’taki çıkarlarını sattığını ileri sürüyor. Bu baskıya karşı koyabilmesi için dostları Erdoğan’a destek vermelidir."

Christian Science Monitor gazetesi, Filistin’de Hamas’ın kazandığı seçim zaferinin ışığında, Ortadoğu’da demokrasi ve din ilişkisini masaya yatırıyor. Washington’un bölgedeki bütün ülkelere Amerikan tarzı bir demokrasi anlayışını dayatmasının yanlış olduğunu belirten gazete, bunu kanıtlamak için İran’la Türkiye arasında bir farka dikkat çekiyor.

"İran, bölgedeki eğilimlerin tehlikeli bir örneğini oluşturuyor: huzursuz bir gençlik, radikal İslam, olgunlaşmamış bir demokrasi ve güçlü silahlara sahip olma arzusu. Amerika’nın Irak’ta denediği gibi bu ülkeye de laik bir demokrasi ihraç etme gibi kolaycı bir yaklaşım işe yaramayacaktır. Buna karşılık Türkiye, güçlü bir orta sınıfla siyasi dinci bir partinin yönetiminde demokrasinin nasıl işleyebileceği konusunda örnek oluşturuyor."

Washington Post gazetesi, Başkan Bush’un bu akşam yapacağı Birliğin Durumu konuşmasında Amerikan ekonomisindeki gelişmelere değinmesinin beklendiğini yazıyor. Bush’un ekonomik büyümeyi ön plana çıkartacağını tahmin eden gazete, buna karşılık ücretlerin düşüklüğü ve dış ticaret açığı gibi ciddi sorunlara değinmeyeceği görüşünde.

"Ne ticaret açığı ne de ücret meselesi hükümetin kolay çözümler üretebileceği konular... Ama Bush eğer bu konularda adım atmaya gerçekten niyetliyse yapabileceği bazı şeyler var. Ticaret açığına karşı en iyi çözüm ulusal tasarrufu artırmaktır ve bunun da en iyi yolu bütçe açığını azaltmaktır. Ücret konusunda ise, emek pazarına doğrudan bir müdahale doğru olmaz ama aşamalı bir vergi politikası ihtiyacı kendini dayatıyor. Bush, vergi indirimi politikasını gözden geçirerek bu konuda gerçekten ciddi olduğunu gösterebilir."

USA Today ise Birliğin Durumu konuşması öncesinde Başkan Bush’la Kongre arasında yaşanan yetki tartışmalarına değiniyor. Bush’un kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı göstermediğini ve Kongrenin yetkilerine müdahale ettiğini savunan gazete, Kongrenin de artık buna karşı direniş gösteremediğini ifade ediyor.

"Daha fazla yetki peşinde koşan ilk başkanın Bush olduğunu söylemek haksızlık olur. Bir çok başkan bunu yaptı. Ancak uzun süredir ilk kez böylesine uyumlu, hatta ilgisiz bir Kongreyle karşılaşan ilk başkan, Bush oldu. Bu akşam, Bush’u alkışlarken izleyeceğiniz Kongre üyeleri, kendi anayasal sorumluluklarından feragat ettikleri için alkışlanmayı hiç hak etmiyorlar."
XS
SM
MD
LG