Erişilebilirlik

İsrail Hamas'ı Uyardı


İsrail, Hamas’ın yönetimi üslenmesi halinde Filistin’e her ay yaptığı vergi iadesi ve diğer ödemeleri durduracağını açıkladı.

İsrail’de Başbakanlığa vekalet eden Ehud Olmert, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak basın toplantısı düzenledi. Olmert, Hamas, terörü kınamadığı sürece, yeni Filistin hükümetini tanımayacaklarını açıkladı. Olmert, Filistin seçimlerinin galibi Hamas örgütünün, İsrail devletinin varlığını da kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan vekili, Hamas’la ilgili görüşlerinin uluslararası toplum tarafından desteklendiğini de kaydetti. Ha’aretz gazetesinin haberine göre, İsrail’in Filistin yönetimine bu hafta 43 milyon Dolar’lık bir ödeme yapması gerekiyor. İsrail bu ödemeyle ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Filistin yönetimi İsrail’den aldığı bu parayla, memur maaşlarını ödüyor.

Bu arada, Almanya Başbakanı Merkel de Hamas şiddeti reddetmedikçe ve İsrail devletinin varolma hakkını kabul etmedikçe Avrupa Birliği’nin Filistin yönetimine mali destek sağlayamayacağını bildirdi. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da benzer bir açıklama yaptı.

Condoleezza Rice, Filistin yönetiminin uluslararası toplumla tam olarak bütünleşebilmesi, anlamlı bir ilişki kurabilmesi ve programlarına mali destek bulabilmesi için kendini şiddet yerine, tam olarak barışa adaması gerektiğini söyledi. Rice, Hamas hükümeti kurma çalışmalarına devam ederken, Amerika’nın Filistin devletine vaat ettiği yardımın süreceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG