Erişilebilirlik

Hamas Silahsızlanmayı Reddediyor


Hamas’ın siyasi lideri, örgütün, tüm silahlı grupları bünyesinde toplayan bir Filistin ordusuna katılmaya hazır olduğunu açıkladı.

Halid Maşaal, Şam’da düzenlediği basın toplantısında Hamas’ın silahsızlanması için Amerika, Avrupa ve İsrail tarafından yapılan çağrıları reddetti. Ancak Hamas lideri, örgütün, Filistin halkının çıkarlarına hizmet etmesi koşuluyla Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut anlaşmalara bağlı kalacağını söyledi.

Maşaal, Filistinlilere verilen yardımın kesilmesi yolundaki uluslararası tehditleri de reddederek Filistin halkının şantajla yıldırılamayacağını söyledi.

Hamas Hükümeti Kurmakta Zorlanıyor

Filistin parlamento seçimlerinden büyük zafer ile çıkan Hamas galibiyete sevinemiyor. 10 yıl aradan sonra oy kullanan Filistin halkı 132 sandalyeli parlamentonun 76 sandalyesini Hamas'a verdi. Ancak Hamas bu ezici çağunluğa rağmen hükümeti kurmakta zorlanıyor.

El Fetih yönetimi seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından Hamas ile hükümette herhangi bir oluşum içine girmeyeceklerini duyurmuştu.

Öte yandan ABD Hamas'ın hükümette olduğu Fİlistine tüm maddi yardımın kesileceğini açıkladı.

Filistinde pek çok kişi Hamas'ın siyasi çizgisinden öte El Fetih'in yolsuzluklarından bıktıkları için Hamas'a oy verdiklerini ifade ediyor. Filistin halkı Hamas'tan değişim bekliyor. Yıllardır El FEtih'in sağlayamadığı iş eğitim ve sağlık olanaklarnı Hamas'tan bekliyor Fİlstin halkıı. Ancak Hamas sıkışmış durumda.

Terörist örgüt statüsünde olan Hamas'ın tüm uluslararası banka hesapları dondurulmuş durumda. Ve uluslararası kamıoyu Hamas silahlı kanadını feshedinceye kadar fşilistin ile maddi ve siyasi ilişkileri dondurma hazırlığında. Hamas'ın açmazı burada başlıyor. İsrail'i tanımasını ve silahl kanadını feshetmesini istedikleri hamas bunu yaparsa aslını inkar etmiş olacak, zira örgütün kuruluş amaçlarının başında İsrail'in yokedilmesi geliyor.

İki gündür tabandan gelen baskılara göğüs germeye çalışan El Fetih'in de durumu da içaçıcı değil.

Gazze ve Batı Şeria 'da silahlı on binler El Fetih merkezlerine yürüyüp yönetimi istifaya çağırıyor. Aralarında Mahmud Abbas'ın da bulunduğu yçnetimin gelecek hafta olağanüstü kurula gitmesi bekleniyor.

İsrail ile atılan barış adımlarına sahip çıkan Fİlistin yönetimi devlet başkanı Mahmud Abbas'ın ise ne yapacağı belli değil. Barış sürecine aykırı davranan karşısnda beni bulur diyen Mahmud Abbas'ın tek başına ne derece başarılı olacağı soru işareti.


Seçimi kaybeden El Fetih partisine bağlı öfkeli militanların yeni gösteriler düzenlediği Filistin bölgelerinde gerginlik sürüyor. Ramallah’ta Filistin parlamento binasının damına tırmanan silahlı militanlar havaya ateş açarak El Fetih liderlerinin istifasını istedi.

Militanlar, El Fetih’in, Hamas ile ortak hükümet kurmaması çağrısında da bulundu.

XS
SM
MD
LG