Erişilebilirlik

27 Ocak 2006: Hamas'ın Zaferi Manşetlerde


Filistin seçimlerinde Hamas’ın zafer kazanması, Amerikan gazetelerinde de büyük yankı buluyor. Washington Post, Hamas’ın zaferini hem yeni bir fırsat hem de yeni bir tehlike olarak yorumluyor. Hamas’ın demokrasi ile terör arasında net bir tercihe zorlanacağı öngörüsünde bulunan gazete, İsrail’i de kışkırtıcı tavırlardan kaçınmaya çağırıyor.

"İslamcılar, milis güçlerinden ve ideolojilerinden vazgeçmeden, uluslararası yardımı almaya devam etmek amacıyla bir koalisyon arayışına girecektir. Filistin yönetimi, bu yardım olmadan varlığını sürdüremez. Ancak El Fetih, bu stratejiye uygun davransa bile, Batılı ülkeler bunu reddetmelidir. Hamas, İsrail’in varlığını tanımadıkça diplomatik bir izolasyon içinde Batı Şeria ve Gazze’yi Avrupa’dan, Amerika’dan ve Dünya Bankası’ndan bir yardım almadan yönetmelidir. İslamcılar, demokrasi ile terör arasında bir tercihe zorlanmalıdır."

Seçim sonuçlarını Ortadoğu’da geriye doğru atılmış büyük bir adım olarak gören New York Times, Hamas’ın bu zaferi kazanmasında El Fetih yönetiminin beceriksizliğinin yanı sıra İsrail’deki sertlik yanlılarının izlediği politikanın da etkili olduğu görüşüne yer veriyor. Yapılan yorumda El Fetih’in de bir zamanlar teröre başvurduğu hatırlatılıyor.

"Hamas ülke yönetimiyle terör arasına bir tercih yapmak zorunda. Örgüt, elektrik ve su hizmetlerini sağlamayı, Filistinli çocukların okula gitmesini ve Filistin halkının kendi devletine sahip olmasını mı daha çok önemsiyor? Yoksa İsrail’i yok etmeyi mi daha çok önemsiyor? Eğer Hamas tercihini ikinci seçenekten yana kullanırsa, muhtemelen varlığını uzun süre devam ettiremeyecektir."

Christian Science Monitor ise Hamas’ın kendisini iktidara taşıyan serbest seçim sistemini ortadan kaldırma ihtimaline karşı bütün dünyayı uyanık olmaya çağırıyor. Hitler’in de Almanya’da seçimle iktidara geldiğini kaydeden gazete, bir çok ülkede seçimle işbaşına gelenlerin sonradan diktatörlük kurduğunu hatırlatıyor.

"Her ne kadar Hamas’ı seçmiş olsalar da, İsrail, Amerika ve Avrupa Filistinlilere sırtını dönmemelidir. Hamas, eğer barış sağlayamaz ve iyi bir yönetim örneği veremezse, halk desteğini kaybedecektir. Ve o zaman Filistinlilerin Hamas’ı veya bir başka örgütü oylarıyla iktidardan uzaklaştırma imkanı olmalıdır."

Los Angeles Times, seçim sonuçlarının Hamas’ı bile şaşırttığını yazıyor ve örgütün şiddet eylemlerine son vererek İsrail’in varlığını tanımaması durumunda Filistin’in dış yardımdan mahrum kalabileceği uyarısında bulunuyor. Filistin halkının barış istediğine dikkat çeken gazete, bu talebin Hamas üzerinde de bir baskı unsuru olacağını vurguluyor.

"Amerika, Ortadoğu’da demokrasinin yayılmasını desteklemekle doğru bir iş yaptı ama şimdi serbest seçimlerin sonuçlarına da katlanmak zorunda. Aynı şey, daha büyük bir tehlike altında yaşayan İsrail için de geçerli. İslamcıların Irak, Mısır ve Lübnan’daki seçimlerde kazandığı başarı, serbest seçimlerin nasıl iki ucu keskin bir kılıç olduğunu gösteriyor. Filistin seçimlerinden sonra dünyanın sonu gelmedi ama durum daha da karmaşık bir hal aldı. Alınan sonuçlar, Filistinlilerin kendi devletlerini kurmalarını da zorlaştırdı."

XS
SM
MD
LG