Erişilebilirlik

Almanya'da 'Vicdan Testi'ne Tepkiler


Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinın, 1 Ocak 2006 tarihinden bu yana Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıları, özellikle de ‘müslüman kültür çevresinden’ gelenleri ‘vicdan testine’ tabi tutması ülkeyi karıştırdı. Türk örgütler 11 Şubat’da büyük bir mitingle testi protesto etmeyi planlıyorlar.

Baden-Württemberg eyaletindeki uygulama, Almanların geçmişindeki "olumsuz imajı" yeniden tartışmaya taşıdı, konu ülkenin gündemini belirliyor ve vicdan testine karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.

Bundan kısa bir süre önce 3000 radikal müslümana elektronik pranga takılması yönünde hazırlanan yasa teklifinin ardından, şimdi de 32 sorulu vicdan testi uygulaması, özellikle demokratik sivil toplum kuruluşlarını ve sağduyu sahibi Alman yöneticileri tedirgin ediyor.

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik 'vicdan testi' uygulamasına çok sert tepki gösterdi ve testi "ırkçı ve ayrımcı'' olarak niteledi.

Almanya Türk Toplumu ise konuyu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'ne götüreceklerini açıklayarak, vatandaşlığa başvuruda bulunanlara, vicdan testi sorularını kesinlikle yanıtlamama tavsiyesinde bulundu.

Almanya’daki Türk örgütleri tepkilerini kamuoyuna yansıtmak için 11 Şubat tarihinde uygulamanın yapıldığı eyaletin başkenti Stuttgart’da bir miting düzenlenmesi yönünde karar aldılar.

Vicdan Testine Karşı Vatandaş Girişimi adlı çatı altında birleşen dernek ve örgütler, mitinge Almanya’nın çeşitli yerlerinden 50 bin kişinin katılmasını bekliyorlar.

Daha vicdan testi uygulamasına tepkiler dinmeden, bu sefer de Berlin’de okullarda teneffüslerde öğrencilerin sadece Almanca konuşması gündeme geldi. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Wedding semtinde bir lise Türkçe ve Arapçayı okul alanında yasakladı.

Eğitim Bakanı ve Federal Hükümetin Göçmenler Sorumlusu başta olmak üzere hemen tüm yetkili ağızlar söz birliği etmişcesine tüm okullarda Almanca dışındaki tüm dillerin konuşulmasını yasaklanmasını talep etmeye başladılar.

Berlin’de okula giden gençler ise bu yasağa tepkililer ve "Almanca öğrenmek istiyoruz ama anadilimizi de konuşmak hakkımız" diyorlar. Akla gelen ve tartışılan soru şu: "Almanya bu gibi uygulamalarla neyi amaçlıyor? Halbuki yasaklarla bir yere varılamayacağını hemen herkes biliyor. Bu yüzden de Avrupa’nın kapısını çalan Türkiye’ye önce yasaklarını kaldır dayatması yapılıyor."

Sokaktaki vatandaş şimdi haklı olarak soruyor: insanların vicdanlarını sorgulayan ya da okullarda tenefüslerde çocukların kendi ana dillerinde anlaşmasından rahatsız olan siyaset Türkiye’de farklı dillerde yayınlar yapılması veya eğitim verilmesi için baskı uygulayan, böylece kendiyle çelişkiye düşen bir anlayış değil mi?

Berlin Parlamentosunun Kürt kökenli miiletvekili Gıyasettin Sayan da bu zıtlığa dikkati çekiyor.

Hollanda da sinema yönetmeni Theo Van Gogh´un öldürülmesinin ardından, Fransa’da göçmenlerin ayaklanması sonrası Almanya, göçmenler ve entegrasyon konusunu daha sık tartışmaya başladı.

Ancak gelişmeler göçmenleri kazanmak ve topluma uyumlarını sağlamaktan çok daha fazla dışlama siyaseti sinyallerini veriyor.

Vicdan Testi'ndeki Sorular

1) Devletten başka kimse Almanya Cumhuriyeti içerisinde, nefsi müdafaa durumları haricinde, başkasına karşı şiddet kullanamaz. Kadın-erkek eşitliğini sağlamak gibi. Bu temel prensipler sizin inançlarınıza uyuyor mu?

2) Bu beyanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?: "Demokrasi en kötü yönetim "İnsanlık demokrasi kadar kötü birşey yaşamadı. İnsanların kendini demokrasiden kurtarabilmesi için ilk olarak demokrasinin insanoğluna hiçbir iyilik getirmeyeceğini kavraması gerekmektedir."

3) Bazen filmlerde, tiyatro oyunlarında ve kitaplarda farklı inançlara sahip insanların dini duyguları incitilmekte. Size göre, böyle bir durumda inançların incitilmesini önlemek için hangi yöntemler kullanılmalı?

4) Bir dinin eleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kabul edilebilir mi?

5) Almanya’da Anayasa’ya karşı gelen siyasi parti ve dernekler kapatılabilir. Kapatılan parti ya da derneği yine de destekler misiniz?

6) "Kadın erkeğe itaat etmelidir ve eğer etmez ise, erkeğin kadını dövmeye hakkı vardır." Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

7) Bir erkeğin eşini ya da kızını, toplum içinde ’şefersizlik yapmasını’ önlemek için eve kapatması kabul edilir mi?

8) Almanya’da eşler arasında şiddet yaşanması durumunda polis devreye girebilir ve suçlu kişiyi ev dışında tutma yetkisine sahiptir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

9) Almanya’da kanunlar sayesinde kadın ve erkek eşitliğini bir ilerleme olarak mı görüyorsunuz? Erkekler bunu kabul etmiyorsa size göre devlet ne yapmalıdır?

10) Size göre bazı işleri sadece erkekler ya da sadece kadınlar mı yapmalıdır? Cevabınız "Evet" ise, hangi işler ve neden?

11) Sizce hangi işi bir kadın asla yapmamalı? Bir kadın patronun varlığının sizi rahatsız edeceği bir iş var mı?

12) Erkekseniz kadın doktor tarafından; kadınsanız erkek doktor tarafından muayene edilmeyi kabul eder misiniz?

13) Kızınız sizden farklı bir inanca sahip biri ile evlenmek ister ya da sizin onaylamadığınız bir alanda çalışmayı isterse tutumunuz ne olacaktır?

14) Ailelerin çocuklarını zorla evlendirmek istemeleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu tarz evlilikler insan haysiyeti ile bağdaşır mı?

15) Almanya’da spor ve yüzme dersleri okul eğitiminin bir parçasıdır. Kızınızın bu derslere katılmasını onaylıyor musunuz?

16) Okul gezileri konusunda ne düşünüyorsunuz?

17) Reşit kızınız/Eşiniz Almanya’daki diğer kızlar ve kadınlar gibi giyinmek istiyor. Bunu engellemeye çalışır mısınız? Eğer evet ise, hangi yöntemlerle?

18) Vatandaşlık için başvuran kadınlar için soru: Kızınız diğer Alman kızları gibi giyinmek istiyor. Fakat eşiniz buna karşı. Ne yaparsınız?

19) Kızınız/Kardeşiniz size gelip cinsel tacize uğradığını söylerse bir baba, anne, ağabey ya da kız kardeş olarak ne yaparsınız?

20) Oğlunuz ya da erkek kardeşiniz size gelip rencide edildiğini söylerse bir baba, anne, ağabey ya da kız kardeş olarak ne yaparsınız?

21) Sizce Anayasa kişiye, dinini değiştirme hakkı vermekte midir? Böyle bir inanç değişimi sonunda kişinin cezalandırılması konusunda ne düşünüyorsunuz?

22) Komşunuzun, arkadaş ya da tanıdık çevrenizden birinin terörist saldırıda bulunduğunu ya da planladığını öğrendiniz. Nasıl davranırsınız?

23) 11 Eylül 2001 New York ve 11 Mart 2004 Madrid saldırılarını duydunuz. Sizce bunu gerçekleştirenler terörist mi yoksa özgürlük savaşçıları mı?

24) Kız çocukların ya da eşlerin, "ahlaksız davranışları" nedeniyle aile şerefini korumak için öldürülmelerine nasıl yaklaşıyorsunuz?

25) Almanya’da bir erkeğin aynı anda iki kadın ile evli olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

26) Almanya’da evli bir erkeğin kendi daha önceki memleketine dönüp orada bir kez daha evlenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

27) Bazı insanlar dünyadaki bir çok kötülük için Yahudilerin sorumlu olduğunu ve hatta 11 Eylül 2001 tarihinde New York’da gerçekleşen saldırıların arkasında da onların olduğunu düşünüyor. Böyle varsayımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

28) Kızınız Almanya’da bir iş için başvuruda bulunuyor. Ancak başvurusu reddediliyor. Daha sonra aynı işi Somali’den gelen zenci bir Afrikalı’nın aldığını öğreniyorsunuz. Bu durum karşısında nasıl davranırsınız?

29) Reşit oğlunuz size eşcinsel olduğunu ve bir erkek ile yaşamak istediğini söylerse, buna tepkiniz ne olur?

30) Almanya’da bazı siyasetçilerin eşcinsel olduğu bilinmekte. Almanya’da eşcinsellerin kamusal kurumlarda çalışmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

XS
SM
MD
LG