Erişilebilirlik

BM Eylem Planını İnceliyor


Birleşmiş Milletler, Ankara’nın yeni Kıbrıs Eylem Planı’na ihtiyatlı yaklaşıyor. Diplomatik kaynaklar, kendi adıyla anılan çözüm planının Rum tarafınca reddedilmesinin ardından, Genel Sekreter Kofi Annan’ın, yeni bir başarısızlığı göze almak istemediğini belirtiyorlar. Nitekim Genel Sekreterin sözcüsü Stephane Dujarriç’in yaptığı kısa açıklama, BM bu tutumunu açıkça ortaya koydu. Dujarriç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından açıklanan önerileri, Türkiye'nin New York'taki BM daimi temsilcisi büyükelçi Baki İlkin'den aldığını ve Siyasi İşler Dairesi'nin bunları dikkatle incelemekte olduğunu bildirmekle yetindi. Genel Sekreter Annan’ın da konuyla ilgili söyledikleri kısa ve netti. Annan, planı bildiğini ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeden bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

Siyasi gözlemciler, Birleşmiş Milletler’de konuyla ilgili genel kanının, Türkiye'nin eylem planındaki önerileri memnuniyetle karşıladıkları ancak Kıbrıs'a ilişkin yeni bir müzakere süreci başlatmak için koşulların henüz olgunlaşmadığı yönünde.

Genel Sekreter Kofi Annan’ın, Kıbrıs Türk ve Rum liderleri arasında yeni bir görüşme süreci başlatmak için zamanın uygun olup olmadığına karar vermek için zemin yoklayacağı dile getiriliyor. Bunun için Annan’ın, önce, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları çerçevesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelmesi ardından da siyasi işlerden sorumlu yardımcılığına atadığı İbrahim Gambari'yi, Lefkoşa-Ankara ve Atina'ya göndermesi bekleniyor.

Annan, İngiliz büyükelçi Kieran Prendergast’tan boşalan siyasi işlerden sorumlu yardımcılığına geçen yılın sonlarında İbrahim Gambari’yi getirmişti. Gambari, yeni resmi sıfatıyla Kıbrıs sorununa taraf liderlerle henüz tanışmadı. Dolayısıyla Gambari’nin yapacağı ziyaretin amacı hem Türk ve Rum liderlerle tanışmak, hem de müzakerelerin yeniden başlatabilmesi için tarafların görüşlerini almak olacak.

Genel Sereter Kofi Annan, Ankara’nın yeni girişiminden önce, Türk ve Rum liderlerle sonbaharda New York’ya biraraya gelmişti. Annan, o zaman ve sonrasında değişik ortamlarda Kıbrıs’a ilişkin BM iyi niyet misyonunun hala tarafların hizmetinde olduğunu hatırlatmıştı. Ancak Genel Sekreter, adada kalıcı bir çözüme varmak için gerekli olan sert pazarlığa her iki tarafın da samimi olarak girmeye hazır olmadığına inandığını vurgulamıştı.

Annan, Türk kesimine uygulanan izolasyonların kaldırılması için Avrupa Birliği’yle görüşmelerde de bulunmuş ve Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik kalkınmasına yardım etmek için önemli miktarda mali destek verilmesini de onayladığını belirtmişti.

Bu bağlamda İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un Kıbrıs ziyaretinin de, Annan'dan tam destek aldığı ve bunun BM'nin çabalarını tamamlayıcı nitelik taşıdığı kaydediliyor.

Kısacası Birleşmiş Milletler, “Ankara’nın adımı önemlidir, karşılıksız bırakılmamalıdır” mesajını verirken, yine de Türkiye’nin son açılımını memnuniyetle fakat ihtiyatla karşıladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG