Erişilebilirlik

Türkiye, Kıbrıs 'Eylem Planı'nı Açıkladı


Türkiye, Kıbrıs konusunda harekete geçiyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki planını Ankara'da açıkladı.

Planın bir süre önce New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a iletildiği, Annan'ın planı inceleyeceğini söylediği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün Brezilya gezisi dönüşü Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunun çözümsüz olarak durmasının hem Kıbrıs Türklerine, hem de Rumlara fayda sağlamadığını söyledi. Dün Ankara’nın konuyla ilgili yeni önerisinin detaylarını belirtmeyen Gül, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki planını bugün bir basın toplantısıyla açıkladı.

Türkiye bu öneri kapsamında Kıbrıs’ta çözüm görüşmelerinin bir an önce başlaması ve kısıtlamaların karşılıklı olarak kaldırılmasını istiyor. Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayan Türkiye’nin ayrıca Kıbrıs konusu nedeniyle bu müzakerelerinden kesintiye uğramaması bir başka isteği. Ankara’nın beklentileri arasında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan ticaretin başlatılması ve tecritin kaldırılması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 2004 yılında hazırladığı raporun tekrar Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirilmesi konuları da var. Türkiye, Birleşmiş Milletler kapsamında adada bir çözüme gidilmesini istiyor ve beklentilerinin karşılanması ve Rum tarafının da çözüm konusunda istekli davranması durumunda, Türk liman ve havaalanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılabileceğini belirtiyor.

Türkiye’nin bu planının yarın Ankara’ya gelecek olan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’la ve önümüzdeki haftalarda Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenen Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la da görüşülmesi bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Atina, Kıbrıs ve Ankara’yı kapsayan temaslarında tarafların adada çözüm için görüşlerini dinleyecek ve Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili önerilerini değerlendirecek.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ankara’da Straw’la görüşmesinin ardından İsviçre Davos’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumunda konuyla ilgili Genel Sekreter Annan’la görüşebileceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan Kıbrıs konusunda sadece Avrupa Birliği ülkeleri yetkililerinden ve Birleşmiş Milletlerden destek istemiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün bir telefon görüşmesi yapan Başbakan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olan Rusya’dan da Kıbrıs konusunda destek istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 2004 yılında hazırladığı ve adada taraflara sunduğu plana, Kıbrıslı Türkler yüzde 65’le “evet”, Rumlar ise yüzde 76’yla “hayır” demişti.

Kongre Üyelerinden Olumlu Tepki

Türkiye’nin Kıbrıs planı Amerikan Kongresi’nde olumlu karşılandı.

Türk Dostluk Grubu eş başkanları, Demokrat Temsilci Robert Wexler ve Cumhuriyetçi Ed Whitfield, yaptıkları ortak açıklamada Türk hükümetinin önerdiği eylem planıyla Kıbrıs sorunun çözmedeki iyi niyet ve kararlılığını kanıtladığını belirtti.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’ü sundukları cesur plan nedeniyle öven Temsilciler Meclisi üyeleri, Kıbrıs Rum tarafının da Türkiye’nin önerisine olumlu karşılık vermesi ve Birleşmiş Milletler gözetimi altında görüşmelerin yeniden başlaması umudunu dile getirdi.

Karar Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından da olumlu karşılandı. Konuyla ilgili ayrıntıları First FM haber müdürü Nazmi Pınar aktardı. Habere yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG