Erişilebilirlik

Bush Ülke İçi Casusluk Programını Savundu


Başkan Bush, büyük tartışma yaratan ülke içi casusluk programını yeniden savundu.

Kansas Eyalet Üniversitesi’nde konuşma yapan Bush, ülke içinde telefonların dinlenmesinin ve elektronik posta mesajlarının takibe alınmasının Amerikan halkını korumayı amaçladığını söyledi.

Mahkeme izni olmadan Ulusal Güvenlik Dairesi’ne ülke içindeki haberleşmenin izlenmesi talimatı veren Bush, bir süredir gerek Demokrat, gerekse bazı Cumhuriyetçi Partili politikacıların eleştirilerine hedef oluyor.

Bush, Amerika içindeki telefon konuşmalarının değil, terörist olduğu bilinen kişilerin yurtdışından Amerika’yla yaptıkları telefon konuşmalarının dinlendiğini söyledi.

"Verdiğm Kararın Arkasındayım"

Telefon konuşmaları ve elektronik postaların istihbarat görevlilerince izlendiği haberi ilk ortaya çıktığında, Başkan, bu konuda açıklama yapmaktan kaçınıyordu. Ancak kamuoyunun tepkisi, Beyaz Saray’ı, istihbarat programını savunmak için geniş çaplı bir kampanya yapmaya itti. Başkan Bush, Kansas Eyalet Üniversitesi’ndeki konuşmasında şunları söyledi: "Burada herkesin şunu açıkça bilmesini istiyorum: ben verdiğim kararın arkasındayım."

Konuşmasında son derece güçlü ifadeler kullanan Bush, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin ülke içinde yapılan telefon konuşmalarını dinlemesini “bugüne kadar başlatılan ilk terörist izleme programı” olarak niteledi.

Bu farklı bir düşmana karşı verilen farklı bir savaş. Eğer Amerika içinde telefon görüşmeleri yapıyorlarsa, ne konuştuklarını bilmemiz gerek.

Başkan Bush istihbarat programını savunurken, bunun sadece, Amerika’da yaşayan bazı kişilerle, yurtdışındaki şüpheli terör bağlantıları arasında yapılan telefon konuşmalarını kapsadığının altını çizdi. Bush ayrıca, mahkeme kararı olmadan böyle bir program başlatarak yasaları çiğnediği yönündeki eleştirilere karşı, “savaş zamanında Başkan’ın bu tür istihbarat programları başlatma yetkisi vardır” dedi. Yapılan eleştiriler arasında, programın kişisel özgürlükleri sınırladığı ve anayasal hakları çiğnediği başı çekiyor. Ancak Başkan Bush’a göre, istihbarat programı yasalar çerçevesinde işliyor, devamlı kontrol ediliyor ve kongre üyeleri bu konuda bilgilendiriliyor. "Benim yasaları çiğnediğimi söylemeleri çok ilginç. Yasaları çiğnemek istesem neden kongreye bilgi vereyim?"

İstihbarat programıyla ilgili olarak Kongre’de yapılacak görüşmeler 6 Şubat’ta başlayacak. Kamuoyu yoklamalarında, Amerikalılar programla ilgili farklı görüşler belirtiyor. Son bir ankette, mahkeme kararı olmadan telefonların dinlenmesine karşı olanların oranı yüzde 56 çıktı. Ancak, diğer anketlere göre, teröre karşı mücadele için böyle bir programa destek vereceklerini söyleyenlerin oranı daha yüksek görünüyor.

XS
SM
MD
LG