Erişilebilirlik

İsrail'den İran'a Uyarı


İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, İsrail’in, İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırı hazırlığında olduğunu ima etti.

Savunma Bakanı Mofaz, İsrail’in kendisini savunması gerektiğini ve İran’ın nükleer silah edinmesine izin veremeyeceğini söyledi.

Ancak, İsrail Savunma Bakanı, soruna önce diplomatik çözüm aranacağını da dile getirdi. İsrail, Amerika’nın İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevk etme girişimini destekliyor. Mofaz, İran’a yaptırım uygulanmasının, şimdilik, en iyi politika olduğu görüşünde.

İsrail, İran’ın nükleer silah edinmesine zaten karşıydı. Ancak, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın geçtiğimiz Ekim ayında ‘İsrail’in haritadan silinmesi gerekiyor’ şeklindeki açıklaması, İsraillileri daha da kaygılandırıyor.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, Amerika’nın ve Avrupa’nın bu konuda daha hızlı davranması gerektiğini belirtti:

Regev, İran’daki aşırı eğilimlilerin elinde nükleer silah bulunmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. İsrail hava kuvvetleri, 1981 yılında Irak’ın Osirak nükleer reaktörünü bombalamıştı. İsrailli yetkililer, diplomatik seçeneklerin tükenmesi durumunda, İran için de askeri seçeneğe başvurulabileceklerini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG