Erişilebilirlik

Irak'ta Koalisyon Pazarlığına Hazırlanılıyor


Irak’ta partiler, koalisyon pazarlığına hazırlanıyor.

Bugün bir araya gelen Sünni Arap politikacılar ulusal birlik hükümeti çağrısında bulundu.

Irak parlamento seçimlerinde en çok milletvekilini dinci Şii partiler çıkardı. Ancak Şii partiler, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı.

Resmi sonuçlara göre “ Birleşik Irak İttifakı” adı altında toplanan Şii partiler, 275 üyeli parlamentoda 128 milletvekilliği kazandı. Müttefikleri olan Kürt İttifakı da 53 sandalye elde etti.

Sünni partilerden “Irak Uyum Cephesi” 44 miletvekili, “Irak Ulusal Diyalog Cephesi” ise 11 milletvekili çıkardı. Eski başbakan İyad Allavi’nin lideri olduğu laik Şii parti ise parlamentoya 25 milletvekili sokabildi.

Öte yandan Bağdat’a giden Amerikan Müslümanları Derneği temsilcileri Amerikalı kadın gazetecinin bırakılması çağrısında bulundu.

28 yaşındaki Jill Carroll’u kaçıran kişiler, Iraklı tüm kadın tutuklular 72 saat içinde bırakılmazsa kendisini öldürecekleri tehdidinde bulunmuştu. Süre bugün doldu ancak gazetecinin durumu hakkında henüz bir haber alınamadı.

Bu arada ülke çapında isyancılar tarafından düzenlenen saldırılarda yaklaşık 10 Iraklı öldü. Ölenler arasında iki subay ve bazı polisler de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG