Erişilebilirlik

Filistin'de El-Fetih Önde


Filistin güvenlik güçleri, parlamento seçimleri için bugün sandık başına gitti.

Pazartesi gününe kadar oylarını kullanacak olan yaklaşık 60 bin polis, daha sonra çarşamba günkü seçimlerde görev almak üzere Batı Şeria ve Gazze’ye sevk edilecek.

132 sandalyeli Filistin parlamentosu için iktidardaki el Fetih partisi ile İslamcı Hamas örgütü çekişiyor.

Son kamuoyu yoklaması el Fetih’in, Hamas’dan 7 puan önde olduğunu gösteriyor. Diğer anketlerde ise iki parti başa baş görünüyor. Hamas, Filistin parlamento seçimlerine ilk kez katılıyor.

İsrail hükümeti, Doğu Kudüs’teki Arapların oy kullanmasına izin vereceğini ancak Hamas milletvekili adaylarının Kudüs’ten seçime katılamayacaklarını bildirdi.

El Fetih Önde

25 ocak'ta yapılacak Filistin Parlamento seçimlerinin ilk ayağında El Fetih Hamas'tan az farkla önce.

Filistin güvenlik güçleri 25 inde yapılacak seçimlere günler kala bugün batı şeria ve gazze'de oy kullandı. Açılan sandıklara göre batı şeria'da Ramalaah, Kalkilya ve Eriha, gazze'de ise refah ve Han yunus 'de Mahmud Abbas'ın lideri olduğu El Fetih Hamas'ın önünde.

Ancak Gazze merkez, ve el Halil'de Hamas açık farkla önde. Nablus, Beytüllahim Cenin, ve Doğu kudüs'te ise iki parti başa baş.

Cuma günü yayınlanan bir kamuoyu araştırması sonuçlarına göre Filistinliler oyların yüzde 42 sini El Fetih'e yüzde 35 ini de Hamas'a verecek. 4 bin Filstinlinin katıldığı anketin hata payı yüzde 2.

Cumartesi sabah saat 7 de başlayan güvenlik güçlerinin oy kullanacağı özel seçim döbneminde toplam 58 bin 700 filistin polisi ve askeri oy kullanacak. Uygulama güvenlik güçlerinin halkın oy kullanacağı 25 ocak'ta görev yapabilmeleri için gerçekleştiriliyor. Güvenlik güçleri Pazartesi gününe kadar oy kullanmaya devam edecek.

Gerek Hamas gerekse EL Fetih seçim gününin sakin geçmesi için anlaştı ancak sandıklar açılmaya başladığında gerginliğinde artacağı tahmin ediliyor.

Filistin tarihinde ilk kez seçimlere katılacak Hamas'ın hükümete girecek olması İsrail^de rahatsızlık yaratıyor.

ABD 'nin terör örgütleri listesinde bulunan hamas'ın hükümeti alması halinde barış sürecinin tıkanacağından endişe eden İsrail Hamas'ın silahlı mücadeleyi bırakmaması halinde pazarlığın sözkonusu olmadığını defalarca yineledi.

Öte yandan Hamas'dan değişik açıklamalar geliyor.Fİlistin içindeki liderler İsrail filistin topraklarından tamamen çekilinceye kadar silahlı mücadele devam edecek açıklaması yaparken örgütün Mısır kanadından Hamas İsrail'in varoluşunu anlıyor şeklinde yorumlar var.

Bu arada, Hamas örgütün uluslarası imajını düzeltmek için 180 bin dolara bir halkla ilişkiler danışmanı ile anlaştı. Nasat Aktaş adlı danışman örgüte intihar saldırılar, israil ile ilişkiler, filistin içi propoganda konusunda danışmanlık hizmeti vererek örgütün özellikle avrupa ve amerika'daki imajını düzeltmeyi hedefliyor.

XS
SM
MD
LG