Erişilebilirlik

Moskova'da 65 Yılın En Soğuk Kışı


Moskova Belediyesi olağanüstü soğuklar üzerine enerji tasarrufuna başladı. Belediye, dün gece, hava sıcaklığının tekrar eksi 30 dereceye düşmesi üzerine acil tasarruf planını uygulamaya sokarken, soğuk dalgası Avrupa’ya doğal gaz sevkini de tehlikeye düşürdü.

Rusya ve Ruslar dondurucu soğuğa ve aylarca süren kışa alışık da olsa son soğuk dalgası herkesi şok etti. Uzmanlara göre Rus halkı son yüz yıl içinde ikinci kez bu kadar soğuk kış görüyor. Moskova, çağdaş tarihinin en soğuk gününü, 1940 kışında yaşamış ve hava sıcaklığı bir gün eksi 42 dereceye düşmüştü.

Moskova belediyesi elektriğe talebin çok artması üzerine bazı fabrika ve işyerlerine elektrik vermemeye başladı. Elektrik şebekesinin aşırı talebi kaldıramamasından ve Moskova'nın karanlıkta kalmasından kaygı duyan yetkililer, her ne pahasına olursa olsun ev ve hastanelerin elektriksiz kalmasını önlemeye çalışıyor.

Fabrikalar ve birçok mağazanın yanı sıra sokak ışıkları ve ışıklı reklamlar yasaklandı, başkentteki yüzlerce şantiyenin projektörleri kapatıldı.

Moskova ve çevresine elektrik sağlayan UNS şirketinin genel müdürü Aleksandır Bondarenko önlemlerin geçici olduğunu soğuk hava dalgası geçer geçmez her şeyin normale döneceğini söyledi.

Rus yetkili açıklamasında soğuk hava dalgasının birkaç gün daha sürebileceği uyarısında da bulundu.

Bu arada Rus Gazprom şirketi yerli talebi karşılamak için Macaristan, Sırbistan ve İtalya’ya doğal gaz sevkıyatını azaltacağını bildirdi. Gazprom Basın Sözcüsü Sergey Kupriyanof şirketin Moskova’yı yakıtsız bırakmayacağını söyledi ve şehrin oldukça eski merkezi ısıtma sistemiyle ilgili kaygıların yersiz olduğunu savundu:

Gazprom sözcüsü, şirketin aldığı önlemlerin Avrupa ülkelerinde anlayışla karşılanacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Rus televizyonları sık sık Moskova’da başlarını sokacak yer arayan evsiz insanların görüntülerini gösteriyor. Binlerce kişi yeraltındaki metro istasyonlarına sığınmış durumda.

Amansız soğuğa rağmen okullar resmen tatil edilmedi. Özel işyerlerinin bazıları kapalı bazıları açık.

Öte yandan titretici soğuklar Rus Ortodoks Kilisesi’nin epifani bayramını etkilemedi. İse peygamberin suyla vaftizini temsilen ülke genelinde binlerce Ortodoks Rus, nehir ve göllerde buzlar kırılarak açılan küçük havuzlarda suya girip yıkandı.

Ortodoks Ruslar, yeniden doğuşu temsil eden epifani günü suyun kutsal olduğuna ve tüm günahlarının suda temizlendiğine inanıyor.

Soğuk Moskova’yla sınırlı değil. Güneyde Volga bölgesinde hava sıcaklığının eksi 36 kuzeyde ise eksi 61 dereceye düştüğü öğrenildi.


XS
SM
MD
LG