Erişilebilirlik

Kuş Gribiyle Mücadele Konferansı


Pekin’de yapılan kuş gribini önleme konferansında, çeşitli ülkeler hastalıkla mücadele için yaklaşık 2 milyar dolar tutarında yardım vaat etti. Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Çin tarafından düzenlenen iki günlük konferans bugün sona erdi.

Konferans sonunda yayınlanan belgede, kuş gribinin önlemesi ve kontrol altına alınabilmesi için ortak bir strateji belirlenmesi; kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler alınması öngörülüyor.

Amerika, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelere 334 milyon dolar tutarında teknik yardım yapacağını açıkladı. Çin ise kuş gribine karşı ilaç alabilmeleri için yoksul ülkelere 10 milyon dolar verecek.

2 Milyar Dolar Vaat Edildi

Pekin’de yapılan Kuş Gribinin Önlenmesi konulu konferansta mücadele çabaları için bir milyar 200 milyon dolar bağış toplanması bekleniyordu. Toplantıya katılan ülkeler ise beklentilerin çok üzerinde neredeyse 2 milyar dolar tutarında mali destek sözü verdi. Bu miktarın 334 milyon dolarını Amerika sağlayacak.

Amerikan heyetinin başkanı Nancy Powell, yardımın önemli bir bölümünün Endonezya, Vietnam, Kamboçya ve Laos’a gideceğini ancak Türkiye için de para ayrılacağını söyledi.

Amerikalı yetkili, Washington’un vaat ettiği 334 milyon Doların kuş gribiyle mücadele çabalarına küresel boyutta destek sağlayacağını söyledi ve yardımın çoğu teknik destek şeklinde yapılacağını belirtti.

Konferans sonunda kabul edilen belgede, kuş gribinin önlemesi ve kontrol altına alınabilmesi için ortak bir strateji belirlenmesi ve kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler alınması öngörülüyor. Belgede H5N1 virüsüyle mücadelede işbirliği yapılması, ilgili ülkelere ve bölgelere sermaye ve teknik destek sağlanması, ayrıca sağlık hizmetlerinin takviye edilmesi isteniyor. Konferansta toplanan yaklaşık 2 milyar dolarlık bağış, önümüzdeki üç yıl içinde düşük gelirli ülkelerin kuş gribiyle mücadele çalışmaları ve veterinerlik hizmetlerinin güçlendirilmesinde kullanılacak.

Dünya Sağlık Örgütünden bir salgın hastalık uzmanı dün konferansta yaptığı konuşmada uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamış, kuş gribi vakalarının sadece görüldüğü ülkeleri değil tüm dünyayı tehdit ettiğini söylemişti.

Margaret Chan adlı yetkili, “eğer bir ülke, kuş gribi tehlikesiyle karşı karşıya ise, bu tüm dünyanın aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor” dedi.

Kuş gribine karşı kullanılan Tamiflu adlı ilacı Roş şirketi üretiyor. Margaret Chan, İsviçre şirketinin ihtiyacı olan ülkelere iki milyon kişi için yeterli miktarda iaç bağışlayacağını açıkladı. Roş daha önce de 3 milyon kişi için ilaç bağışında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG