Erişilebilirlik

Schüssel’den Olumlu Mesaj


Türkiye’de bazı kesimlerin özellikle 3 Ekim’de ve öncesinde yaşananlar nedeniyle şüpheyle yaklaştıkları Avusturya’dan müzakere sürecine ilişkin olumlu bir mesaj geldi. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Avusturya’nın Başbakanı Wolfgang Schüssel, kendi dönemlerinde Türkiye ve Hırvatistan’la bazı müzakere başlıklarının açılabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda Dönem Başkanı olarak altı ay boyunca izleyecekleri politikalar konusunda bilgi veren Schüssel, kendi dönemlerinde müzakere başlığı açılmasını Komisyon’un bu konuda olumlu görüş bildirmesi koşuluna bağladı. Aslında bu yaklaşım Türkiye’nin da başından bu yana Viyana’dan duymak istediği mesajla birebir örtüşüyor. Komisyon kanadında ise tarama süreci tamamlanan bilim – araştırma ve eğitim – kültür alanlarında başlık açılması konusunda sorun görünmüyor. Komisyon’un bu ay sonunda resmen yayımlayacağı değerlendirme raporunda da üye ülkelere bu iki alanda başlık açılmasını önermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Schüssel, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında ise Türkiye konusuna değinmemeye özen göstererek mesajını “Avrupa’nın sınırları” ve “hazmetme kapasitesi” kavramlarıyla verdi. Avrupa’nın sınırlarının coğrafi olarak belirlenemeyeceğini, bunun siyasi bir karar olduğunu söyleyen Schüssel, hazmetme kapasitesinin Avrupa Birliği’nin geleceği açısından önemine vurgu yaptı. Bu unsurun yeni olmadığının altını çizen Schüssel, hazmetme kapasitesinin Türkiye’ye yönelik özel bir kural olmadığını da belirtti.

Basın toplantısında Kıbrıs konusu bağlamında gümrük birliğini yeni üyelere genişleten ek protokolün uygulanması gereğine de dikkat çeken Schüssel, “Türkiye’nin bu konudaki angajmanı gayet açık, bunun hayata geçirilmesi gerek” dedi.

Bu arada Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada aralık ayında büyük pazarlıklar sonucu üzerinde uzlaşıya varılan 2007-2013 dönemine ait bütçe paketi 56 oya karşı 541 oyla reddedildi. Avrupalı parlamenterler paketin gelecekte refah, dayanışma ve güvenliği güçlendirmeye yönelik unsurlar içermediğinin altını çizdiler. Paketin reddinde yeni üyelere yönelik vaatlere saygı gösterilmediği düşüncesi belirleyici etkenlerden biri oldu.

Aralık ayında liderler 862,4 milyar euroluk bir paket üzerinde anlaşmışlardı. Avrupa Parlamentosu’nun yeni önerisi ise 974,8 milyar euro tutarında. Ancak Avusturya’nın liderler arasında varılan uzlaşıyı Avrupa Parlamentosu’nun önerdiği orana çekmesi oldukça zor görünüyor.

XS
SM
MD
LG